Milyen egy sparrowbag óra?

Vinczy Zsuzsanna személyi edző
Az alábbi írást Vinczy Zsuzsanna készítette, hogy elmesélje nektek, milyen órákat is tart ő a sparrowbag nevű eszköz segítségével.


Fitness edzői munkám során sok eszközt használok, amik természetes és változatos módon mozgatnak, erősítenek. 

Személyi edzésbe, csoportos alakformáló órába egyaránt beépítem a step padot, fittball labdát, kézisúlyzót, gumikötelet – hogy csak a legismertebbeket említsem. 

Most egy Magyarországon kb. két éve bevezetett Sparrowbag nevű fitness eszközt mutatok be.

Mi az a sparrowbag egyáltalán?

Ez egy piskóta alakú, erős, vízlepergető anyagú zsák, homokkal megtöltve. A testsúlyunktól, alkatunktól, életkorunktól és a végzett gyakorlatok fajtájától függően különböző méretű, súlyú zsákokat alkalmazhatunk. 
Így néz ki a sparrowbag edzés előtt és után :)
Így néz ki a sparrowbag

A gyakorlatok során egyszerre több izomcsoportot is megdolgoztatunk, hiszen a homok tehetetlensége miatt instabilan mozog a lazán megtöltött zsákban, ami folyamatos munkára serkenti azokat az izomcsoportokat is, amiket a hagyományos súlyzós edzéssel nem tudnánk elérni. 

A zsák ráadásul felfekszik és ott tartható bármely testfelületen, mozgatásához markolni kell, nincs rajta fogantyú, ezáltal a szorító erő is fejlődik. 


Sparrowbag óra teremben
Itt éppen órát tartok :) 
Emelése, húzása által remekül lehet imitálni a természetes mozgásformákat. Használata nem bonyolult, biztonságos, 10 évestől egész idős korig alkalmazható, így a családon belüli közös, szórakoztató testmozgást is szolgálhatja. Jó variálhatósága miatt nem terheli túl a szervezetet, használata ízületkímélő. A gyakorlatok egyszerűek, mégis nagyszerűek! A különböző céloknak megfelelően összeállított gyakorlatok erősítik az izmokat, segíthetik a szálkásodást, zsírégetést, az izommunka mellett fejlődik a koncentráció, az egyensúlyérzék, a mozgáskoordináció. 

Természetesen nagyobb hatást érhetünk el, ha emellett megfelelően táplálkozunk, de ez már egy másik cikk témája lehet. 


Megfelelő szakértői tanácsadás mellett rehabilitációs eszközként is használható. Leggyakrabban egyéni és csoportos edzésben alkalmazzuk, szabad és zárt térben egyaránt, de remek kiegészítő edzésforma a csapat- ill. versenysportban is, profi sportolók számára sportágspecifikus gyakorlatokat lehet beépíteni az erőnléti edzésprogramba.

Nézd meg videón is, milyen egy óra

Táncosként zenét és könnyebb tánclépéseket is beépítek a mozgásformákba. Ezek még változatosabbá teszik a kardió gyakorlatokat, élvezetesebb a munka a jó zenére, jobb a hangulat, és a résztvevők esetleg még kedvet is kapnak a tánchoz! 

Ezen videón bepillanthatunk egy sparrowbaggel végzett CrossJam órámba, aminek lényege, hogy a gyakorlatokat szoros időbeosztásban végezzük, rövid pihenőket beiktatva többször ismételünk egy adott mozdulatsort, tetszőlegesen növelve az intenzitást. Ezt hívják intervall edzésformának:)

sparrowbag mint sporteszköz saját honlapján további hasznos információk vannak, megnézhetitek azt is, mely egyesületek, klubok használják már a zsákokat. 2011-ben a Sparrowbag elnyerte Magyar Formatervezési Díjat!


Sparrowbag órák: elérhetőségeim

Aki vállalja a kihívást, van benne kíváncsiság az új dolgokra, és természetesen szeretne erős és egészséges lenni, azt szeretettel várom a BME Fitnessbe csoportos órára, vagy egyéni bemutatóra. Facebookon mindig aktuális információkkal szolgálok:

https://www.facebook.com/vinczy.zsu
A Facebook-on találtok további fotókat az óráimról is!
Saját honlapom: http://suzyfitness.hu/hu/

Vinczy Zsuzsi üzeni még, hogy bármi további kérdésetek van, szívesen válaszol, írjatok neki bátran a Facebook-ra.

Megjegyzések