Szexuális zaklatás 2. Patrik Sjöberg könyve

Szexuális zaklatás: Patrik Sjöberg könyvet írt róla
Patrik Sjöberg könyve
Ez a történet nem egy lányról szól, hanem egy sportoló kisfiúról, aki szexuális zaklatást szenvedett el a saját edzője, egyben nevelőapja részéről.

Patrik Sjöberg-ről beszélünk, ő az, a svéd magasugró, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó, kétszeres olimpiai ezüstérmes, aki 2011-ben, 46 éves korában egyszercsak mindezt megírta egy könyvben.  A tettes az edző, Nousiainen, a svéd atlétika híres, megbecsült, addigra elhunyt edzője.

Patrik Sjöberg TV-interjúkban is elmondta, a mocskos kis történet akkor kezdődött, amikor ő még csak 10-11 éves volt és egyszer egy szobában kellett aludniuk, de a kedves edző bácsi később a versenyző mamájával is összejött, sőt, egy darabig velük is lakott.

Akik nem voltak hozzászokva, hogy dícsérjék őket

„Nála így működtek a dolgok, kiszúrta azokat a fiúkat, akiknek gondjai voltak otthon, akik nem voltak hozzászokva ahhoz, hogy dícsérik őket.”
Patrik Sjöberg azt is mondja, ő is az apafigura hiánya miatt válhatott Nousiainen célpontjává. Az edző azt mondta a fiúnak, hogy tudományos vizsgálatokat végez rajta, hogy lemérje az izmai fejlődését.
„Visszataszító volt, de azt mondta, muszáj az edzés miatt. Mindenki azt mondta róla, hogy ő a legjobb és csak keveseket vállal, ezért az ember nyilván hitt neki, hiába érezte, hogy valami nem stimmel.”
Arra a kérdésre, hogy miért nem hozta hamarabb nyilvánosságra a zaklatást, Sjöberg azt válaszolta, hogy „a borzasztó szégyen miatt”, és hozzátette, zaklatás később véget is ért, amikor megfenyegette az edzőjét, hogy feljelenti a rendőrségen. „Meg aztán akkor már kicsit idősebb is voltam, ő pedig inkább a kisebb fiúkat szerette.”

„Amikor meghalt, megkönnyebbülés-félét éreztem, hogy ez az egész most már sosem fog kiderülni. Gyűlöltem azért, amit tett velem, de nem lehet elvenni tőle, hogy óriási edző volt. Azt gondoltam, senki mással nem tudtam volna edzeni. Lehet, hogy tévedtem, lehet, hogy mással is ugyanolyan jól felkészülhettem volna.”

Majdnem úgy, mint Szepesi Nikolett

A Sjöberg-könyv megjelenése által kiváltott sokk Svédországban 2011-ben majdnem hasonló volt ahhoz, mint itthon Szepesi Nikolett ügyében.

Azért csak majdnem, mert Patrik könyve nem volt azokkal a szextörténetekkel körülrakva, amelyek Nikolett esetében sajnos tökéletesen elvonják a figyelmet az igazi botrányról és arról a kérdésről, hogy az egész ügy le van-e rendezve azzal, hogy majd a rendőrség megoldja*, és hogy vajon minden rendben van-e a sztárolt edzők, reménybeli élsportolók és reménykedő szüleik zárt világában.
* Nem oldja meg. Az ügy elévült, ezért ha lesz is bizonyíték és tettes, büntetés nem lesz. És beszélt bárki megelőzésről? arról, hogyan vigyázzunk a kölykeinkre, edzőként, szülőként, gyúróként?
Szepesi Nikolettről, holmi európai határozatokról itt is írtam: Szexuális zaklatás és sport.

Megjegyzések