Szexuális zaklatás és sport

A szex-botránykönyv nélkül talán sose derül ki a történet a 13 éves kislányról, aki elmeséli, hogy az uszodában fogdosta őt a gyúró bácsi, és hogy a szülei hiába szóltak a dologról az edző bácsinak.

Kár, nagyon nagy kár, hogy most mindenki Szepesi Nikolett felnőttkori szexuális életével van elfoglalva, a zaftos szavaival, a sztorikban feltűnő hírességekkel, és végül a pornóiparral történt sürgős hírbe hozásával.  

Pedig az igazi botrány nem ez, hanem az, hogy mégis mi történik egy uszodában? vagy bármilyen edzésen? 

Akkor is botrány lenne, ha egy kislánykorú sportoló szexuális zaklatása csak egyszer és csak egyvalakivel történt volna meg (de nem így van, többen megerősítették Szepesi Nikolett tapasztalatait). És akkor is botrány, ha a sportolók egy másik csoportja meg pont az edző és a klub mellett állt ki (a levelet és a listát itt megtaláljátok, jelzem, a 22 aláíró között csak 7 lány van).

Tisztesség, szabályok, nevelés: vagy nem erre gondolunk, ha a sportról beszélünk? 
"szembe kell néznünk azzal a kérdéssel, hogy ha ez az ára, akkor kell-e nekünk olimpiai meg világbajnokok sora. És tényleg ez-e az ára? Vagy ez egyedi, csak a Spartacus uszodájának elzárt világában tomboló undormány? És hogyan képes vagy egyáltalán képes-e feldolgozni a magyar élsport a leírtakat?” 

Akkor mi legyen? 


Megette a fene, ha nem lépnek az edzők, a szülők, a vezetők.  
Szepesi Nikolett ügye - már ha lesz ügy, a nyomozás még zajlik - büntetőjogilag mindenképpen elévült.  Ilyenek a hazai jogszabályok - habár csak mondom, hogy az USA-ban egy 25 évvel ezelőtti zaklatási ügy miatt csuktak le edzőt.

Nem akarom persze túldimenzionálni a hivatalosságokat, de érdemes megnézni, mivel foglalkozik a MOB női bizottsága 2013 júniusában, a botrány közepén? 

De a dopping, a bunda és hasonlók mellé - nyugodtan felvehetnék a szexuális zaklatás fogalmát és tilalmát is. A gyerekek is és a szülők, edzők, sportbeli népek mind legyenek tisztában azzal, hogy ilyen van, és nemcsak úgy simán disznóság, hanem büntetendő is. 

Legyenek világosan meghatározva a határok: 
Mi megengedett és mi nem? Mi káros és/vagy lealacsonyító?
Sőt: legyen az is világos, hogy ki és miért felelős egy sportszervezetben? Ne fordulhasson az elő, hogy szólnak a szülők az edzőnek, és nem történik semmi... és az se, hogy a szülő ezek után annyiban hagyja a dolgot kényelemből, gyávaságból, vagy sima tudatlanságból. Hanem legyenek szabályok, ki-ki legyen tisztában azzal, hogy kihez fordulhat bizalommal, ha csak a gyanú is felmerül, és az illető is tudja, hogy mit kell tennie. 
Egy elkésett botrány meg egy már elévült ügy rendőrségi nyomozása finoman szólva nem megoldás.

Mindezeket nem én találtam ki. Már 2000-ben erről beszéltek az európai sportminiszterek! (Csak ha valaki azt hitte volna, hogy a sportbeli szexuális zaklatás csak kitaláció és fantázia). 

A nők, fiatalok és gyerekek ellen a sportban elkövetett szexuális zaklatás elleni határozat teljes szövege itt található magyarul (házilagos, szóval nem hivatalos fordításban).
Az eredeti angol szöveg az Európa Tanács honlapján elérhető.




Megjegyzések

Névtelen üzenete…
Semmi nem érdekli őket: nézd meg a BVSC usziodában a leszakadt lépcsőt (pedig hányan megsérültek miatta) a rozsdás résznél összehegesztve visszatették a helyére, és most várjuk, mikor öl meg valakit. Felelőtlenség, nemtörődömség mindenhol.
Névtelen üzenete…
Ha baleset lesz a lépcsőből, majd az ugyanúgy csak a rendőrség dolga lesz, mint ez a szexuális zaklatás dolog? a sport meg csak hápog majd megint?
Pedig ez a sport belügye is (IS) valahol!