Kőbán Rita és Josefa Idem

Josefa Idem olasz sportminiszter
Egyidős a mi Kőbán Ritánkkal...

A most 49 éves Josefa Idem, az  új olasz sportminiszter ráadásul pont a nekünk magyaroknak oly kedves sikerágazatban, a kajak-kenuban lett olimpiai bajnok 2000-ben Sydney-ben. Sőt ez pont abban a számban történt, ahol a mi Kőbán Ritánknak nem jött össze, csak hatodik lett, ami óriási eredmény egy olimpián, de tőle, mint addigra már kétszeres olimpiai bajnoktól -, persze nem ezt várták, ő maga el is volt keseredve, habár ez így igazságtalan és irreális. A világ élvonalába kerülni és évekig ottmaradni óriási teljesítmény.


Josefa Idem kajakos olimpiai bajnok, Kőbán legyőzője
Kőbán  akkori olimpiai ellenfele most odahaza sportminiszter

Hanem Sydney a nők sportja miatt másért (is) marad nevezetes: az volt az egyetlen olyan Nyári Olimpia, amikor a magyar csapatzászlót nő vitte: Kőbán Rita. 
A téli olimpiákon ellenben sokkal több esélyt kaptak a női sportolók, ez a megtiszteltetés megadatott:
- Almássy Zsuzsának és Sebestyén Júliának, akik mindketten műkorisok voltak, (1972-ben illetve 2010-ben vitték a magyar csapat zászlóját.) A többiek pedig gyorskorcsolyázó lányok (Egyed Krisztina 1998-ban és 2002-ben, Darázs Rózsa 2006-ban). Ne legyünk ünneprontók, ne hasonlítsuk most össze a téli és a nyári olimpiákra kiutazó magyar csapatok létszámát, habár a fiúk és lányok érmeit egyszer már valaki igazán összeszámolhatná, csak a játék kedvéért.
(Ha valakinek van kéznél ilyen statisztikája, szóljon lécci.)

Ez a Josefa egyébként egyidős Kőbánnal (64-ben, illetve 65 ben születtek). Az olaszok se éppen arról a fenenagy női esélyegyenlőségükről híresek. Mégis a a mostani kormányban a miniszterek egyharmada (!) nő.


Mese marad?

Most az olaszoknál lett női sportminiszter, nemcsak a franciáknál, ahol ugyanúgy egymást váltják a miniszterek, mint máshol, csak épp valahogy a sportért felelős miniszter, az valahogy mégis a legtöbbször nő.
Jelenleg a franciákon és az olaszokon kívül az EU-ban a lengyel, dán, holland, svéd sportminiszter is nő, és hozzácsaphatjuk a sportért is felelős európai biztost, az amúgy ciprusi Androulla Vassiliou-t is.


Magyarországon egy darab állami női sportvezető volt eddig: egy szűk éven át az öttusa világbajnok Simóka Beáta volt a sport szakállamtitkár. Marad a kérdés, női sportvezetés, mese maradsz?


Nyári olimpiákon a 100 év alatt a magyar zászlót Kőbánon kívül nem vitte soha nő
Nosztalgiázzunk: 2000, Sydney: Kőbán Rita és a magyar olimpiai csapat zászlója...Megjegyzések