Edzői olimpiai járadék

Újra előbányásztam a sporttörvényt, mert valaki kérdezte.
Szóval az olimpiai járadékot az olimpiai érmet nyert sportolók özvegyei és edzői is kapják, a felét annak az összegnek, mint amit az érmes sportoló kap.
Ez tehát nem felkészülési pénz, mint a Gerevich ösztöndíj és nem is egyszeri jutalom (olimpiai jutalom is lesz most az olimpián, csak még az összeget nem állapította meg a kormány), hanem életjáradék. Az érmes sportoló 35 éves korától, az edzője 45 éves korától kapja élete végéig, valamint a sportoló özvegye egész életében)
Ugyanez érvényes a paralimipiai, siketlimpiai, sakkolimpiai érmesekre és az ő özvegyükre és edzőjükre is.

Ki kaphat edzői olimpiai járadékot?


Amikor egy versenyző Olimpiára, Paralimpiára, Sakkolimpiára vagy Siketlimpiára készül,  legalább egy hónappal az esemény előtt írásba adja, hogy ha arany-, ezüst- vagy bronzérmet nyer,  melyik edzője kapja az edzői olimpiai járadékot.
De szigorú feltételek vannak:  az így kijelölt edzőnek is magyar állampolgárnak kell lennie és az előírt edzői szakképesítésekkel  kell rendelkeznie. Szintén feltétel, hogy csak olyan edzőt jelölhet a sportoló, aki a sportszövetséggel  szerződéses viszonyban van és a verseny előtt legalább egy évig edzette őt. (vagyis a  sportoló nem jelölhet akárkit, hanem csakis szigorúan véve az őt felkészítő edzőt.)

Mekkora az edzői olimpiai járadék összege?


Ahhoz, hogy kiszámoljuk az edzői járadékot a sporttörvény alapján, az aranyérmesnek járó összegből kell kiindulni.
Az olimpiai, paralimpiai, sakkolimpiai, siketlimpiai aranyérmes sportoló az országos szintű bruttó nominál átlagkeresetének megfelelő összeget (kb 200 e Ft) kapja az államtól.
Ennek 60%-át kapja az ezüstérmes, 40%-át pedig a bronzérmes.
Eddig rendben?
Az edző pedig mindig a felét kapja annak, mint amennyit a versenyzője kap . (A sportoló  özvegye is a felét.)

Még egy adat: egy Sportgéza cikk szerint kb 900 ember kap Magyarországon olimpiai járadékot, ami évente kb 1,2 milliárd állami kiadást jelent.

A teljes sporttörvényt itt megtaláljátok.

Megjegyzések