Sportfotók és sportolónők

Mit nem talál az ember a strandon, az erős művelődés közben?
Ismertek, nem először és nem utoljára kérdem - tegye fel a kezét, akit még érdekel e honban, hogy hol vannak a jó fotók a sportolónőkről?
Jó sportfotó alatt azt értve, hogy nem a szexiségük vagy anyaságuk miatt jelennek meg, hanem mert ügyesek, gyorsak, erősek - és ezért szépek.
A helyzet a sportolónők sportsajtóbeli jelenlétét illetően siralmas, ez nem megérzés hanem akadt aki nem volt rest megszámolni (Gál Andrea kutatása) - ámde éppen ezért lehet örülni annak, hogy készült egy nagyon szép fotósorozat a magyar női olimpiai bajnokokról. 

Sajnos - bár jó lenne - most nem tudok ide képet tenni, mert a neten nem elérhetőek. 
Megtalálható viszont az összes kép a Nők Lapja Évszakok nyári számában: a fotós Kudász Gábor Arion, a stylist pedig Matis Edit. Ez a reklám helye? nem baj - nem fordul elő olyan iszonyat sűrűn hogy a női sport felmerüljön mint olyan, ráadásul normális kontextusban.

Ezek a képek nem a szokott kis színesek a ki mit főz a hétvégén jellegű rovatokból - hanem nem mindennapi fotók nem mindennapi nőkről.
Az olimpiai bajnoknők megkapják a tiszteletet: nagy, egészoldalas képek ezek, szép fényekkel, különleges háttérrel, művészi installációval- egyik-másik olyan, mint egy álomkép.
És ami külön tetszik: a képeken együtt szerepelnek a régiek és a maiak.

Sportolónők fotói
Sportfotók és sportolónők: ráadásul a háttérben egy kajak :)

Utóirat - a női sport művészi ábrázolása témakörében létezik egy pályázat! Mindössze 4 nap a beadási időszak - augusztus 27-30 között kell beküldeni.

Megjegyzések