Vívni negyven felett? miért ne?

Ezt az cikket Gáborján Rita írta, fogadjátok szeretettel!

Vívóedző vagyok az OSC vívóteremben délutántól estig, ahol foglalkozom gyerekcsoportokkal és felnőtt hobbivívókkal,ami azt jelenti,hogy 5-60 éves korig el lehet kezdeni tanulni vívni. Elkezdheted például 30 alkalmas tanfolyamon és utána már rendesen vívhatsz is, meg indulhatsz erre szakosodott ún. amatőr versenyen is.

Régen csak 9-11 éves korban lehetett csak elkezdeni a vívást és kész. (én is akkor kezdtem,2 6 éve vívok). Bár a tőrözést és a kardozást továbbra is akkor érdemes elkezdeni, mert ez a 2 fegyvernem bonyolultabb szabályokra épül. Viszont a párbajtőrnek az a lényege,hogy minél hamarabb eltaláljuk az ellenfelet, ahhoz nem kell akkora taktika, hogy ne tanulhassa meg bárki, akinek tetszik a vívás.

A legidősebb nő 55 éves

Van egy könyvelő komoly hölgy a csoportban, aki úgy jött el vívni, hogy éjszaka kiment pisilni és egyszer csak kattant az agya, hogy én vívni akarok … és jött. Mert megtehette, hiszen a vívás már szabadidősportnak is tekinthető, aminek hatására kinyílik a világ. Járnak hozzám 40 év fölöttiek is, a legidősebb közülük egy 55 éves nő.
Egyszerűen csak lejössz mozogni, ahol részt veszel a régi korok hangulatát idéző párbajokon a XXI században, ahol 10 perc alatt olyan adrenalinszintet lehet elérni, hogy megszűnik a külvilág.

Ami „különlegesség” még van ebben, hogy én egy nagyothalló lány vagyok, kicsit furcsán beszélek, de ezt nagyon hamar megszokják.
Eddig saját találmányú szabadalmilag védett szendvicsekkel foglalkoztam, illetve foglalkozom most is, csak mindig megyek tovább-tovább. Célom történetem bemutatásával az is, hogy a "hátrányos helyzetű" emberek is merjenek nagyot álmodni,és törekedni céljaik megvalósítására,mert semmi nem lehetetlen (csak tehetetlen).
Amatőr vívás akár 40 felett is
Amatőr vívás akár 40 felett is (a fotót Gáborján Ritától kaptam)
Nincs 2 ugyanolyan óra, hiszen a vívás az egy olyan sport, amit folyamatosan lehet fejleszteni még 30 év vívás után is mind agyban, mind szellemileg, mind testileg, mind lelkileg. Közösség szempontjából pedig azért javaslom, mert nagyon jó közösség van itt, amibe nagyon szívesen becsatlakoznak az újak, le szoktunk menni a Puskin kávézóba edzés után, és havonta vannak háziversenyek, nyáron edzőtábor, és nagyon jó kapcsolatok, barátságok alakulnak ki. Itt nem számít, ki mit csinál, mert mindenki nagyon jót csinál, szóval jó a közösség.

Próbáld ki a vívást

Ha ki szeretnéd próbálni, azt javaslom, hogy igen, gyere, mert önbizalmat kapsz - nem is keveset… és ha fogyni akarsz, le tudsz fogyni, ha meg túl vékony vagy, akkor meg átalakul egy egészséges szép formává a tested, de mindenesetre jó kis izomzat alakul ki „láthatatlanul” és kitartást ad mindenféle szempontból. Ebben a sportban, vívás közben  gondolkozni kell, hogy mit tegyünk, hogy találatot érjünk el, így valaki lassabb mozgással, valaki gyorsabbal, valaki így valaki úgy, nincs 2 egyforma vívó, itt pont az a lényeg, hogy ki kell találni, hogy hogyan „verjük „ meg taktikával az ellenfelet.

A vívóórákra nálam lehet jelentkezni e-mailben, vagy Fodor Andrea szakosztályvezetőnél telefonon vagy személyesen hétfőtől csütörtökig az OSC vívóteremben 16.30-tól 21 óráig. Tartunk próbavívást heti 2 alkalommal kedden és csütörtökön 20-20.45-ig, ahol ki lehet próbálni, milyen sisakon keresztül látni a világot és folyamatosan indulnak a kezdő tanfolyamaink is, ami 30 alkalomból áll és utána már önállóan le lehet járni vívni akár mindennap.

Megjegyzések

do-re-mi-Fá üzenete…
GRATULÁLOK! Kár, hogy elmúltam 60 éves! Sok-Sok sikert kívánok!
...Fági :-)
lilakávé üzenete…
60 év nem kor :) Egy jó tanárral sokmindent el lehet kezdeni!
Köszi a gratulát, remélem olvassa Rita is!