Ó, ó, ó-limpia

Van abban valami festői, hogy a világ egyik legódivatúbban férfiak-uralta szervezete, a nemzetközi olimpiai vezetés nyilatkozik arról, hogy milyen fontos a nők jelenléte a sportszervezetekben. Nem a sportpályán tehát, hanem azok között, akik a játékszabályokat írják.
Most (ismét) oda nyilatkoztak a jeles olimpiai vezetők, hogy 2020-ra a női sportvezetők részvételi aránya érje el a 20%-ot. Ez eddig jó.
Néhány apróság azért a tisztánlátás kedvéért. A Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (nem azonos a NOB-al) elnöke most egy kuvaiti herceg lett, namost Kuvait köztudomásúlag igen sokat tett és tesz a nők részvételéért, hiszen a kuvaiti olimpiai csapatban Athénban (2004) szerepelt első ízben női sportoló.
Eme lépés előtt áll még három ország, ahonnan soha még női versenyző eddig, Londonig nem indult olimpián: Szaúd-Arábia, továbbá Katar és Brunei. Ez végső soron lehetne magánügy, de a sportolhatnak-e a nők az olimpián típusú szempontból viszont Katar az érdekes, mivel ők 2020-ban szeretnének egyenesen Olimpiát rendezni. Elfogadták a pályázatukat, versenyben vannak a szervezésért... Sőt, kijelentették, hogy a felkészülésük és egyáltalán maga a katari olimpia female friendly lesz.
Nagyon komoly dolgok ezek, kérem.
Ilyen nagyon nőbarát ez az olimpiai mozgalom.
És itt eddig akkor még csak a nők puszta sportolásáról van szó, nemhogy holmi döntések közelébe odaérni.

Beleszólni? lehet, hogy nem is fontos
De most azt mondom, lehet, hogy ez nem is olyan fontos, hogy a nők több eséllyel szóljanak bele mindabba, ami alapján ők maguk is sportolnak.
Ha fontos lenne a nagyok dolgába beleszólni, történne valami.
A nő - természetesen már aki akar - fogja magát és elmegy sportolni, tornázni, táncolni valahova. Befizeti, jár, jól érzi magát, hazamegy, kész. Vagy nem fizeti be, hanem elmegy futni, úszni, bicajozni, jól érzi magát, hazamegy, kész. Van persze további csoport is aki meg semmit se mozog, de mondjuk, hogy az ő dolga. Kövér férj, kövér gyerekek, pusztulunk, jaj, kész.
Nemhogy női sport fejlesztése, program, pályázat, képviselet, szakmai hálózat.
Beszéltem nemrég valakivel, azt mondta, á, ilyenekbe belefolyni? az olyan, mint a férfi öltöző - oda egy nő nem megy be.

Megjegyzések