Miklósa Erika Fair Play díjas

Miklósa Erika Fair Play-díjas
Tisztán játszani - hiszel ebben?
Vannak, aki igen, és ezt olyan jó látni.
Ha egyáltalán van értelme a fair play díjnak (bármilyen díjnak) - már azon kívül, hogy a díjazott és családja örül - akkor az az, hogy híre megy annak, hogy vannak emberek, akik túllépnek a mai kocsmán, az értelemig és tovább.
A Nemzetközi Fair Play Bizottságnak magyar az elnöke 12 éve, Kamuti Jenő, aki ő maga is megkapta annak idején a díjat, és annak ellenére a mai napig kitart a fair play eszméje mellett, hogy egész életét egészben, illetve részben a sportban töltötte. Azért csak részben, mert bár vagy húsz évig a világ-élvonalban volt, aktív sportpályafutása után orvosként dolgozott, dolgozik, nem olimpiai járadékból vagy főállású sportvezetőként él. Ez is fair play valahol.

Két magyar díjazott

Ezt a díjat idén a sok külföldi között két magyar is megkapta, egy fiú, egy lány (helyes arány, szólt Móricka) - Miklósa Erika és Szekeres Pál. 
(Tényleg nem erről szól, de a magyar fair play díjnál az arányokat a héttagú női rafting válogatott billentette helyre)
Szekeres Pálról köztudott, hogy egyetlen olyan sportoló, nem Magyarországon, hanem a világon, aki érmet szerzett olimpián is és - a borzasztó balesetéből talpra állva - paralimpián is. Ott lesz egyébként Londonban is.
Miklósa Erika pedig folyton utazó világhírű operaénekesnő, aki ugyanakkor asszonytornát tart a faluban ahol lakik, de sem ezért, sem a maratoni futásokért még nem kapott volna fair play díjat - inkább azért, mert mindezeken túl önkéntesként támogatja a vakok és gyengénlátók sporteseményeit, például kísérőként teljesít egy versenyt vak futóval együtt.Miért lehet nemzetközi fair play díjat kapni?

Minden évben három fő kategóriában ítél oda díjat a Nemzetközi Fair Play Bizottság: fair play cselekedetért, fair play népszerűsítéséért, és a fair play jegyében eltöltött sportpályafutásért. 
Bármely szervezet vagy magánszemély nevezhet jelölteket a díjra (idén 58 nevezés érkezett), a kiválasztásról minden tavasszal a nemzetközi fair play bizottság 12 tagú Tanácsa dönt, az ünnepélyes átadót pedig minden évben másik városban tartják.
Íme egyébként a 2011-es nemzetközi fair play díjazottak teljes listája, a díj alapjául szolgáló tetteik leírásával együtt.

Megjegyzések