A Nők sportjáért díjról

Nők Sportjáért Díj Kovács Sarolta öttusázó
Nők sportjáért – végre egy hazai történés amiről írhatok.
Nos tudom, hogy van, aki szerint fölösleges a külön női sport díj – mert a sport az sport, akár nő, akár férfi űzi, minek ez a különbségtétel.
Szerintem viszont amíg ilyenek a női sportolók média-statisztikái, mint amire utaltam a nőnap ürügyén, addig  igenis fontos hogy legyen egy plusz hír a legjobbakról. 
Idővel talán - jó lenne - hozzáadódik majd másféle díjazotti kategória is. Kétségkívül fontos kiemelni egy-egy sikeres bajnokot.
De ki lehetne tüntetni azt, aki például különösen sokat tett a nemsportoló kislányok, nagymamák, elhízott anyukák mozgásáért. Vagy azt a testnevelőt, aki felmutatja a sportot mint kiugrási lehetőséget a szegény és reménytelen régiókban vagy kerületekben, neadjisten börtönben élő lányoknak. Vagy azt, aki sokat tesz a szervezés, vezetés terén egy-egy sportszervezet életében. Vagy ki az, aki sokat tesz a női sport médiabeli megjelenítéséért? Ki az a kutató, akár férfi, akár nő, aki érdekes, fontos, számottevő tudományos kutatást tett le az asztalra ebben a témakörben? 

Ezt a most létező díjat mindenesetre még csak tíz éve, 2002 óta ítélik oda. Épp a héten adták át, és külön helyes, hogy a díjakról a MOB női bizottság dönt (elnök Regőczy Krisztina, olimpiai ezüstérmes jégtáncban, MOB elnökségi tag).
Ha megnézzük, mi a díj tartalma, látható, hogy még erősen olimpiacentrikus. 
"A Nők Sportjáért” életműdíjjal olimpiai sportághoz kötődő kiemelkedő és példamutató sportolói, sportszakemberi és/vagy sportvezetői életpályát ismerünk el.
„A Nők Sportjáért”díjjal olimpiai sportágban az eltelt egy év során nyújtott kiemelkedő eredményességet, valamint az élet egyéb területein is bizonyított példamutatást, egyedi teljesítményt együttesen jutalmazzuk. (forrás: MOB honlap)
De 2012. január 1-től már az összes sport terület a MOB-hoz tartozik, ideértve a nem-olimpiai sportokat, a szabadidősportot, a diák- és egyetemi sportot és a fogyatékkal élők sportját - nem úgy mint eddig, amikor csak az olimpiai felkészüléssel foglalkozott.
Alapból most van tehát egy előző évre vonatkozó díj, egy életműdíj, - plusz az idén átadtak egy különdíjat és egy junior díjat is.
Íme a díjazottak – részletesebb infot mindannyiukról itt leltek
Életműdíj: Unyatinszkiné Karakas Júlia - torna
Éves Teljesítményért Díj: Kovács Sarolta - öttusa
Különdíj: Monspart Sarolta - szabadidősport
Junior Díj: Gasparics Fanni – jégkorong (ő van a kis képen fent)
Eredetileg betettem ide egy MOB által készített videot, de kivettem, mert a négy hölgyből csak hármat mutattak :/ 

Megjegyzések