Nemzet Sportolója cím és járadék


Érmek és pénzek
A sorozatba kívánkozik végül a magyar sportolóknak kifizetett állami juttatások sorában – a már leírt olimpiai járadékon, az olimpiai jutalmakon és a Gerevich-ösztöndíjon kívül – egy további, már csak igen szűk körnek szóló kifizetés, amelyet a tizenkét, Nemzet Sportolója címet elnyerő személy kap havonta, élete végéig.

A Nemzet Sportolója életjáradék a (sporttörvény 62.§) annyiban hasonlít az olimpiai életjáradékhoz, hogy szintén már elért teljesítmény után ítélik oda. Azonban annyiban különbözik, hogy míg az olimpiai járadék automatikusan jár, pl x megszerzett érem után x Ft, addig a Nemzet Sportolója díj címén fix összeget – havi nettó 500 ezer forintot – folyósítanak a kormány által kiválasztott 12 személy részére. 

Ki kapja?
A létszám alapból mindig tizenkét fő, de 2010. decemberében a parlament módosította a törvényt azért, hogy kivételes döntéssel 13-an lehessenek, s ezzel a két aranycsapat-tag labdarúgó -  Grosics Gyula és Buzánszky Jenő – mindketten egyszerre kerülhessenek be a körbe. Albert Flórián halálával azonban megint 12-en vannak.
A címet a kormány adja és a kormány is vonhatja vissza ugyanazon érdemtelenségi szabályok alapján, mint az olimpiai járadékot és az edzőknek járó járadékot (büntetett előélet, büntetőeljárás, próbaidő, stb).
A legérdekesebb kérdés persze az, hogy mitől válik valaki a Nemzet Sportolójává,  – maradva Mórickánál egyébként 4 nő van köztük, vagyis egyharmaduk. Nem tudom, ez sok vagy kevés, mert bár kerestem női-férfi bajnoki statisztikát, nem találtam. A csapatsportok miatt (pl vízilabda, foci) talán elég magas lehet a férfiak aránya a ma élő összes volt top sportoló között.
A sporttörvény szerint mindenesetre az állam Nemzet Sportolója  címet és életjáradékot biztosít annak a tizenkét  „hatvanadik életévét betöltött, kimagasló eredményt elért sportolónak, aki aktív sportpályafutását követően is fontos szerepet töltött be a magyar sportéletben”. 
A törvény betűjének bogozását (mennyire veendő magyar sportéletnek, ha valaki külföldön edzősködik évtizedeken keresztül mint pl. Puskás Ferenc) másokra hagyom, maradok szokás szerint Mórickánál: a listát szemügyre véve látható, hogy a tizenkét főből mindössze 4, azaz négy db nő van.
És mivel hajrá nők mozgásban, íme ők, a nemzet négy sportolónője
  • Keleti Ágnes tornász, összesen öt olimpiai aranyat nyert, majd még nagyon sokáig edzősködött,Olaszországban és Izraelben.
  • Rejtő Ildikó kétszeres olimpiai bajnok tőrvívó, nagyon sokáig volt az élvonalban: öt olimpián vett részt és valamennyin érmes helyezést ért el hallászavarai ellenére. A kilencvenes évek elején visszatért a pástra mint veterán sportoló.
  • Székely Éva olimpiai arany- és ezüstérmet nyert, aztán sokáig úszóedző volt, több könyvet is írt, pl a Sírni csak a győztesnek szabad.
  • Ivánkay Mária a Nemzet Sportolói közül az egyetlen fogyatékkal élő. Ő siketlimpián asztaliteniszben hat aranyérmet nyert, és ma is a siket sportolók érdekképviseletéért dolgozik.
A fotó forrása itt

Megjegyzések