Monspart MOB-alelnök

Monspart Sarolta MOB alelnökHogy senki ne mondja, hogy ebben a blogban mindig a reklamálás a téma nők és sportvezetés témakörben, a MOB-nak megvan az első női alelnöke Monspart Sarolta személyében.
Ezzel a Magyar Olimpiai Bizottság 16 tagú új vezetésében összesen három nő található: Monsparton kívül Szabó Tünde - ugye tudjuk, ő az, akit csak Egerszegi tudott megverni, habár ezen kívül még jogász és az Úszószövetség főtitkára, valamint Regőczy Krisztina, őt is tudjuk, a jégtáncos világbajnok párosból.
Monspart egyben a MOB vadiújonnan létrejött szabadidősport tagozatának elnöke is. Eme tagozat 9 további tagja között már csak egy további nő van, ő pedig - a Coca Cola (női) Testébresztő program kapcsán - Pogány Éda, a Coca-Cola Magyarország kommunikációs igazgatója.
Valahol van egy Nők a sportban Bizottság is, de arról még hírt nem láttam.
Szabadidősport tagozat – jó hír, szép feladat... A MOB értelemszerűen az élsportra jött létre száztíz évvel ezelőtt, és abban nyomul azóta is – és most majd ebben a szervezetben kell újraindítani, kialakítani a szabadidősport profilját, programjait.
Kis kérdőjellel teszem hozzá, mindezt úgy, hogy sokak szerint van egy élő tendencia, amelyben egyre kevesebben sportolnak a klasszikus „igazolt versenyző vagyok” módon és egyre többen egyszerűen szolgáltatásként veszik igénybe a mozgást, pl pilates, hastánc, akármi órára járnak, vagy csak gyúrnak az edzőteremben, vagy csak futnak a parkban. Ez utóbbit Monspart gyakorolja is, 50-60 pluszos nőket visz kocogni a Margitszigetre – milyen jó látni, amikor valaki hiteles abban, amit csinál és mond.

Még egy kört a számokról
A 16 fős MOB elnökségben 3 nő. Ez jó, ez előrelépés (eddig ketten voltak) és ez akkor hány százalék is?
Nem vagyok egy matekzseni, de ugye ez nem teljesen 42% - ennyi volt Pekingben a női sportolók aránya.
Ebben legalább igazodunk a nemzetközi trendhez, hiszen a nemzetközi olimpiai bizottságban is a 115 tagból ma még mindig csak 19 nő van.
A felemelő coubertin-i eszmék útján ugye: "Én személy szerint nem helyeslem nők részvételét a nyilvános versenyeken, ami nem jelenti feltétlenül azt, hogy ők egy sor sportágat nem művelhetnek, csak éppen nem nyilvánosan bemutatva."
Sportolni már szabad. Sőt, akár nyilvánosan is.
De a vezetői körökbe bejutni – az még odébb van. Volt ugyan egy darabig női kvóta a sporttörvényben, de aztán megadóan kámforrá változott.
Most viszont örüljünk az alelnök-Monspart Saroltának meg a három nőnek az elnökségben.

MOB-elnökség: 11 férfi 43 nő
Az újonnan megválasztott MOB-elnökség (2012. február 26)
14 főből 3 a nő

Megjegyzések