A cheerleading-ről


A cheerleading sport vagy szórakoztatás?
A cheerleader-ek nem afféle cuki lányok ám pomponnal az amerikai tinifilmekből - keményen edzenek, és gyorsak, ügyesek, erősek, és nem félősek. Félni nem lehet se a gúla tetején, se ugrás közben, se a sérülésektől, pedig az akrobatikus elemek miatt azokból olyan sok van, hogy már kutatják, hogy lehet az, hogy a súlyos gyerek-sportsérülések több mint a felét éppen cheerleader lányok szenvedik el, és az arány a főiskolán sem javul. 
Aztán van, akinek az szúrja a szemét, hogy – eltekintve a csekély számú saját, azaz kimondottan külön cheerleading versenytől – a szerepük a show biztosítása valaki másnak (jellemzően fiúknak) a sporteseményén. Bár a legjobbak, akik a nagy profi csapatoknak szurkolnak, fizetést is kapnak, az egész cucc nem róluk szól, ők ott a dekoráció, és ha bénák lennének, akkor is sikerük lenne, mint felvezető kis színes, mármint ha elég csinosak. 
Más egy versenyen, mert ott a csapatok teljesítménye van a középpontban. Amerikában igazán erős a női sportnak az a felfogása, hogy a nőnek ne a szépség és a cukiság legyen a dolga, hanem az, hogy magát fejlessze, élvezze a sportot, és – ha akar - versenyezzen. Az amerikai Női Sport Alapítvány sokáig nem is szerette egyáltalán a cheerleading-et, nem tartotta sportnak.
Az is csak 3 éve történt, hogy Connecticut  állam bírósága kimondta, hogy a cheerleading-et az egyetemeken és főiskolákon márpedig nem is lehet hivatalosan sportnak tekinteni. A bíró indoklásul azt hozta fel, hogy a cheerleading még nem kellően szervezett, hiányoznak magasan képzett edzők, tanterv, és főleg versenyrendszer. Ahhoz hogy sportnak tekintsék, tette hozzá a bíró, nem elég, hogy más versenyein fellépnek. 
Pompon cheerleadinghez
Feltörekvő új női sportág, akrobatikus torna, vagy másodlagos szerepet betöltő, a nemi sztereotípiákra rájátszó szórakoztatás? 
Furcsa a párhuzam, de tíz-tizenöt éve nem így kezdte a hastánc is? A rúdtánc éppen most kezdi kiharcolni a helyét a nap alatt. Közös bennük, hogy azt vetik a szemükre, hogy alapvetően a férfiak szórakoztatására szánt műfajok, és mint ilyenek, lealacsonyítják a nőt. 
De ha a hastáncot nézzük, azóta hány tízezer olyan nőnek nyújt közösségi élményt, mozgást, akik amúgy messze elkerülik az edző- és küzdőtermeket, futópályáról nem is beszélve. Megvan persze a saját különbejáratú véleményem a nem kellően felkészült táncosok azon rögeszméjéről, hogy fel kell lépniük, de az amatőrség márcsak egy ilyen műfaj.
De 100 éve a kerékpárról is még ezt a mondatot írták le: „a nők csak azért akarnak kerékpározni, hogy lobogó ruháikat mutogassák és gavallérokat szerezzenek” (Kéri Kata tanulmányából)  
Naná, ha egy nő sportra adja a fejét, egyáltalán bármire, annak egy célja képzelhető el, hogy a fiúknak ezzel elégedettséget okozzon. Mi másért?

Cheerleader repül a pálya szélén
A pasikat meg most így kezdés előtt ez irtóra érdekli, úgy látom.

Mellbedobás - cheerleader lányok


Cheerleader verseny


Megjegyzések