Gerevich-ösztöndíj: mi mennyi


Érmek és pénzek - a Gerevich-ösztöndíj
A múltkori, olimpiai járadékról szóló poszt nyomán összeraktam a neten megjelent hírekből, mit is fizet az állam a sportolóknak.
A listában tehát nincs benne az olimpiai kiutazás, az edzőtáborozások, a létesítmények, a sportorvosi ellátás stb – hanem csak az, amit személy szerint a sportolók az államtól kapnak.
Ebben nyilván nincs benne az sem, amit a legjobbak a szponzoroktól kapnak, s aminek az összege nyilván üzleti titok.
Amit tehát az állam a sporttörvény alapján adómentesen fizet:
1. Gerevich-ösztöndíj
3. Nemzet sportolója díj
+1 Ezen felül kormányhatározat szól az olimpiai jutalomról.

Az olimpiai járadékot már néztük, ez a már megszerzett olimpiai és paralimpiai arany-, ezüst- és bronzérmekért jár a sportolóknak (és özvegyüknek, és edzőjüknek, a megadott százalékok szerint) 35 éves koruktól havonta, életük végéig. 
A Nemzet Sportolója díjat és a vele járó járadékot 12 kiválasztott, hatvan feletti olyan volt élsportoló kapja, aki kiemelkedő sportpályafutását követően is fontos szerepet töltött be a magyar sportéletben. Összege havonta nettó 500 ezer Ft. (szerintem erről külön poszt lesz majd)
Az olimpiai jutalom szintén az olimpiai és paralimpiai érmeseknek járó, de egyszeri juttatás. Összege egy pekingi egyéni aranyérem esetén 20 millió forint volt. Az ezüstéremért 18, a bronzért pedig 14 millió forint járt. A csapatsportban elért aranyéremért 12 millió forintot kaphatott egy játékos, az ezüstéremért ennek az összegnek a 80, bronzérem esetén 70 százaléka illette meg a csapat tagját. (Forrás: origo)
Végül a mai téma: a Gerevich ösztöndíjat ("Gerevich Aladár sportösztöndíj") az olimpiai és világjáték-válogatott kerettag sportolók, továbbá az azok felkészítésében közreműködő sportszakemberek részére fizeti adott időszakra havonta az állam, illetve állami pénzből a MOB, a szövetségek javaslatai alapján.
A legmagasabb Gerevich-ösztöndíj havi 400 ezer forint nettó körül van. Ebben 30 olyan sportoló részesül, akik olimpiai érmet nyertek Pekingben, illetve világbajnoki címet szereztek az elmúlt két esztendőben. (Forrás: gépnarancs) Ők természetesen csak a szűk csúcs, szintén Gerevich ösztöndíjat kapnak az őket felkészítő edzők és szövetségi kapitányok is, valamint a sportolók közül az, aki olimpiai kvótát szerzett, (ha A szintes, akkor legalább havi 100 ezer, ha B szintes, akkor 70 ezer forint ösztöndíjban kell részesülnie) - ez utóbbit az indokolja, hogy ma már az olimpiára való kijutás is nagyon komoly teljesítmény egy sportolótól. 
Ahogy mondani szokták, az olimpia nem a nyitóünnepséggel kezdődik, hanem kb két évvel korábban.
A kvótaszerző versenyzők részletes listája (ma 83-an vannak) megtalálható a MOB idevágó honlapján.

Image: Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net

Megjegyzések