Albert Schweitzer - fiatal vagy?


Úton
Befogadod-e még "a szépség, az öröm, a merészség, a nagyság, az ember, a föld, a végtelenség hírnökeit"...?
Eredetileg nem terveztem sem könnyes idézetet, sem porcukros hóesést vagy száncsengőt hozni a blogba karácsony kapcsán.
Tavaly is beértem azzal a filmbéli vallomással, amire mindannyian vágyunk a szívünk mélyén, miszerint voltaképpen teljesen tökéletesek vagyunk. Ami pedig tény.
Ez az alábbi idézet viszont egy borítékban volt tegnap a karácsonyfa alatt.
"A fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota: az akarat- és képzelőerő, az érzelmek intenzitása, a jókedv és a kalandvágy győzelme a lustaságon.
Csak az öregszik meg, aki lemond az eszményeiről. Az évek múlásával ráncossá lesz az arcod, de ha kialszik benned a lelkesedés, akkor a lelked ráncosodik meg.
Gondok, kétségek, az önbizalom hiánya, reménytelenség: mind megannyi hosszú év, amely nemcsak a testet húzza le a föld porába, hanem a lelket is. Az ember - akár tizenhat éves, akár hatvanhat - csodára szomjazik, elámul a csillagok örökkévalóságán, a gondolatok és a dolgok szépségén: nem fél a kockázattól, és gyermeki kíváncsisággal várja, mi lesz holnap; szabadon örül mindennek.
Annyira vagy fiatal, mint a reményeid, s annyira olyan öreg, mint a kétségeid.
Annyira vagy fiatal, mint az önbizalmad, s épp annyira öreg, mint a félelmeid.
Annyira vagy fiatal, mint a hited és annyira öreg, mint a csüggedésed.
Amíg befogadod a szépség, az öröm, a merészség, a nagyság, az ember, a föld, a végtelenség hírnökeit, addig fiatal vagy.
Akkor öregszel meg, amikor már nem szárnyalsz, és hagyod, hogy a pesszimizmus és a cinizmus megdermessze a szívedet."
A borítékot az idézettel - írója Albert Schweitzer - egy 81 évestől kaptam szenteste. Úgy gondolom, hogy ő már úgy nagyjából tudja is, miről szól. Pláne ismerve őt, látva az életét, a gondolkodását. 
Mi, ifjonti harmincas-negyvenes-ötvenes-végtelenbe-és-tovább-korúak még csak tervezzük, hogy ilyenek maradunk... drukkolok érte nemcsak magamnak, mindenkinek, akit a sora idevetett a blogba, elvégre valahol egy követ fújunk, azt hiszem. És hajrá.
Úton vagy te is
lamerle képe az indafotóról

Megjegyzések