Roller derby: bukósisak és neccharisnya


Roller derby: kemény csajok
Kőkemények, csajosak, harcosak, feministák, rosszkislányok. Görkorin-bukósisakban, de full sminkben, neccharsinyában nyomják.
Van egy csapat- (vagy inkább kontakt- küzdősport?), roller derby a neve, és  – női ideálok ide vagy oda - főleg lányok játszanak manapság. 
A csapat öt tagból áll, s a cél az, hogy a vezérjátékos (jammer) átverekedje magát a másik csapat blokádján - miközben az ellenfél pont ugyanezt szeretné elérni velünk szemben. Mi is teljes erőbedobással blokkoljuk az ő vezérük átjutását, mindeközben ezerrel segítjük a sajátunkat, hogy előreverekedje magát, mivel ahány ellenfelet lehagy a vezér, annyi pontot szerez a csapata. Megengedett a lökés, bár csak vállal, csípővel, fenékkel.
Ebben a dzsungelharcban valahogy nem meglepő, hogy sok és durva esés történik, kötelező is a sisak, fog-, könyök- és térdvédő használata. 
Mint tudjuk nem kell mindig cukinak lenni.
Ebben a harcban bizony nagyon gyorsnak, agresszívnak és masszívnak kell lenni – így aztán a pankráció-közeli élményhez a lányok a pálya szélén hagyják a sztereotip női szerepeiket, sőt a polgári nevüket is. Harci álnevet vesznek fel ők is, mint a profi ökölvívók, pl. ahogy Faragó Betti magyar világbajnok versenyneve a Szőke ciklon volt.
Roller derby csapat támadásban
Kép: http://www.newswire.co.nz/2010/09/roller-derby/
A ruházat és arcfestés nagy hangsúlyt kap –  attól, hogy harcos kemény csajok, még csajok, még éppen úgy fontos a smink, sőt talán még jobban  - az indiánok is harci színeket kentek magukra a hadiösvényen. A harci ruha is a hadijáték része ... bármi, amit a csapat mezként, törzsi viseletként elhatároz, a képeket nézve nem éppen az uniszex-minimalista irányzat diktál.
Ahogy az egyetlen hazai roller derby oldal szerzője írja: Ez azért is fontos, mert ha megvan a név, akkor az ahhoz szükséges karakter is felébred az emberben.
Harcos csajok voltak, vannak és lesznek közöttünk.
Sokunkra rá is férne, hogy a harciasságát megélje, és ezzel egyben kiadja magából a sportpályán. 
Nem kötelező - de a sport erről is tud szólni.Mint például a tai bo, amiről tavaly írt Réka.
Az alábbi roller derby poszter felirata így szól: A vér: az új pink - mert a roller derby a bizonyíték arra, hogy a nők is tudnak kemények lenni és még jól is áll nekik

Roller derby poszter

A poszt legelején lévő kép forrása: http://www.stuff.co.nz/national/photos/3955843/Richter-City-Roller-Derby-in-Wellington
Ez a poszt felkerült a startlap görkoris oldalára is.

Megjegyzések

Névtelen üzenete…
Hali! Meg tudná mondani valaki, hogy hol van magyar roller derby csapat itthon? Nagyon tetszik a sport és szívesen űzném!

Előre is köszi!
Kriszta üzenete…
Feltettem a kérdést a Facebook oldalamon, addig guglival is kereshetnéd :) én sajnos nem tudom. Remélem sikerül találnod csapatot!!!
Domi üzenete…
Szia!!!
A tesommal most akarunk összehozni egy nagyon ütős csapatot! :)
ha gondolod írj :) domi.falvai@gmail.com
Kriszta üzenete…
Köszi Domi! remélem olvassa aki kérdezte. Ha meglesz a csapat, írjatok róla, fölrakom ide a blogba!