Jane Fonda - senior fitnesz

Női torna DVD idősebbeknek Jane Fonda
Jane Fondának támadt egy nagyon jó ötlete (Nem 82-ben! Most!) 
Miért is nem jutott eddig senkinek az eszébe, hogy célzottan és kimondottan az ötven-hatvanéveseknek állítson össze fitness-DVD-t, mármint olyat, ami nem gyógytorna? 
Az amazon.com-on meg is lehet rendelni akár mind a négyet, amit 2010-ben és 2011-ben kiadtak.
Habár több probléma is van általában véve a torna-dvd-kkel, eleve az otthoni mozgással: nagyobb a sérülésveszély, mivel elmaradhat a bemelegítés meg a nyújtás, és a mozdulatokat nincs aki kijavítsa, meg aztán könnyebb elhagyni, rövidíteni, könnyíteni stb, mert nem motiválnak a sorstársak, a tanár. 
Szintén gond, hogy a turbótestű és villogó fogú edzők láttán sok nőben felmerül, hogy vajon ez lenne-e hát az ő célja is, ilyesminek kinézni. Az is tény, hogy eme tréner által diktált tempó se felel meg egy edzetlenebb, túlsúlyosabb, urambocsá korosabb nőnek.
Ilyen címmel, Jane Fonda ismertsége és a korából adódó hitelessége miatt viszont lehet, hogy az is megveszi a DVD-t, aki amúgy nem tenné.
Nekem tetszik, ahogy Jane Fonda Third Act-ot, harmadik felvonást emleget, nem pedig öregkort és nyugdíjat (mit??), meg az is, hogy az ötven-hatvanéveseket babyboomernek, meg seniornak nevezi, - namost mivel a babyboomer magyarul szerintem kb. a Ratkó-gyereknek felel meg, elfogadom, hogy ez így nem teljesen lenne hatékony hívószó. Nekünk itthon marad a senior, a szépkorú, az ezüstróka, mármint a nemlétező programokra gondolva.
Nem is kérdem, Magyarországon megszülethetne-e egy ilyen termék, ami nem időskort, betegséget, mozgáskorlátozottságot, néni-bácsi-gyógytorna-fílinget, hanem olyasmit sugallna, hogy X-en túl is van fitness és hogy az jó, továbbá hogy nem késő elkezdeni.
Hiába utáljuk a sémákat, hogy ki hány éves, Jane Fonda egyszerűen arra jött rá, hogy kell egy olyan DVD, ami azoknak szól, akik már nem tudnak minden gyakorlatot ugyanúgy megcsinálni, sőt, akik nem is kockahasat akarnak, viszont igen egyszerűen az a céljuk, hogy jobban bírják a gyűrődést a napi élet színterein, és minél tovább maradjanak fittek.
Fittek, de belül is, mondja egy interjúban Jane Fonda, mert a mozgás a saját magaddal szembeni hozzáállásról is szól, mert ebben a korban is megadja az azt érzést, hogy valamennyire mégiscsak kézben tartod az életedet. Tudom, tudom, marketingszöveg is – de azért ez nagyjából így igaz.


Női torna idősebbeknek Jane Fonda
Nők mozgásban a nagy víz túlsó partján: http://janefonda.com/category/health-and-fitness/

Megjegyzések