Hastánchoz is - gyakorló balettcipő


Gyakorló balettcipő
Akinek a talpa még nem fázott/égett/fájt a hastáncóra, jóga, vagy más mezítlábas-zoknis mozgásóra után, az ne olvassa el ezt. 
A balettosok meg úgyis tudják.
A mezítlábas tánc pártján lennék, de ez nem mindig célravezető. Adva van egyrészt a kosz, másrészt, amikor lábujjhegyen forog(na) az ember, a talpa letapad, nem fordul rendesen, és ettől szétmegy a térde.
Sok hastáncos ezért csak elülső résszel rendelkező forgópapucsot használ (1800 Ft), amitől a forgás meg van oldva, de a talp többi része továbbra is a hideg padlóval érintkezik.
Ezúton egyben elnézést azoktól a termektől, amelyek kristálytiszta padlóval és jó fűtéssel rendelkeznek.
Aztán van, aki zokniban nyomja ilyenkor télen. A zokni talpa viszont csúszik, továbbá csúnya. Hiába, hogy a hastáncórán nem a szerelés a lényeg, de azért fontos - ha megnézzük, mindig valamennyire mégiscsak összeválogatott holmikban vannak a lányok, ami jó dolog, de ha ehhez felveszik ezeket az ovis stílusú bokazoknikat, esetleg legyűrt szárú térdfixet – hát, ronda, na.
Hastánchoz, főleg fellépéshez, árulnak arany- vagy ezüstszínű cipőt is (dísszel 2.500 Ft, anélkül 1.600) – de azonkívül, hogy a műanyagság miatt ez se szép, szerintem a merev műanyag talp abszolút nem praktikus mozgás szempontból, a padlón csúszik is, ellenben a műbőrben garantált a lábszag. 
Jó megoldás lehet a gyakorló balettcipő. Kimondottan nem a spicc orrú balettcipőről van szó! 
Csepptalpú balettcipő
Így néz ki a két csepp a talpon
Az elasztikus vászonból készült, puha gyakorló balettcipőről szóló alábbi leírást igazi táncos profitól kaptam.
Tünde hat éves kora óta balettozik és most felnőtteknek is tartott (sajnos mostanában nem - jav. 2014. március) kezdő és újrakezdő-haladó balett órákat. 
A képen látható gyakorló balettcipőt csepptalpúnak hívják, mert a talpán és a sarokrészén elkülönítve 1-1 csepp alakú vastagabb anyagú felület található, amitől kényelmes, mert jól felveszi a lábfej különféle mozgásainak formáját, forogni is jobban lehet vele, mindamellett nem fázunk talpról, ha a hideg talajon gyakorolunk.
A cipő tartozéka egy már eleve a felsőrészbe fűzött gumipertli, amelyet elöl megkötve szabályozhatjuk, hogy mennyire simuljon rá a lábunkra a cipő anyaga. Valamint két vastagabb gumipántlika még a tartozék része, ezeket a cipő belső részére kell varrni, úgy hogy a láb előtt keresztben legyenek. Az egyik végét a boka külső feléhez, majdnem közvetlenül a boka alá kell bevarrni, majd azután elöl keresztezve a boka másik feléhez belülre a másik véget. Ez nem egy többórás művelet, viszont így nem csúszik le a cipő sarka tánc közben.
Ha nem tiszta felületen dolgozunk, akkor javasolt a felső képen látható fekete színű vászon gyakorló cipő, mert értelemszerűen ez kevésbé koszolódik. Tünde szerint ki is lehet mosni, de gépben óvatosan kell, mert eléggé össze tud ugrani az anyag, ezért ilyenkor ki kell venni a gumipertlit belőle. 
A méret terén akkor járunk a legjobban, ha a normál méretünknél fél számmal nagyobbat veszünk. Állva kell felpróbálni, kicsit járni benne, hogy mennyire veszi fel a láb formáját és nem görbíti-e be a lábujjakat, amiknek ugyanakkor mindenképpen végig kell érniük a cipőben. 
A gyakorló balettcipőt rendeléssel és személyesen is meg lehet venni, és szerintem az ára is kibírható (2.500 Ft.

Megjegyzések