Blogspot: dinamikus nézetek

Blogspot
Csak blogspot-os blogger sorstársak figyelmébe - e ködös novemberi délelőttön kipróbáltam a blogger legújabb majomcsapdáját, a blogger dinamikus nézeteket, méghozzá itt a saját blogomon. 
A sablontervező oldalon lehet választani a hétféle nézet közül - habár valszeg még nem mindenkinél elérhető ez a funkció, pl nekem az egyik próbablogomban ott van, a másikon még nincs.
Hét van belőlük: classic (erről képet se hoztam, mert akkor már maradjon egy sima sablon), mosaic, flipcard, sidebar, timeslide, mosaic, magazine.
Itt a fotókon mindenhol a blogom mai állapota szerinti főoldal van  a képen.
A posztok úgy nyílnak ki mintha fotók lennének, a kis x-szel kell utána bezárni és úgy visszatérni a főoldalra.
Másik újdonság, hogy a főoldalon az összes poszt látszik ahogy megy az ember lefelé, úgy mint pl  a Twitternél vagy FB-on, csak megfelelő ideig kell görgetni lefelé.

Blogger sablonok: dinamikus nézetekSzintén új, hogy ha a blogodat átállítod valamelyik dinamikus nézetre, akkor az olvasóid, a vízszintes menüben saját maguk is variálhatnak a többi nézettel. Innen a neve: dinamikus nézet, gondolom.
A nézetek listája a vízszintes menüben található, azt onnan kivenni nem lehet, ott kell kattintgatnia az olvasónak. De ha ide a vízszintes menübe raksz saját linkeket, akkor az összes dinamikus nézet listája legördülővé válik, mint itt balra a képen.
Ezen a képen az is látszik, hogy a háttérképet simán a sablontervezőből fel lehet tölteni, és valamennyire a betűtípust, színeket is lehet variálni, bár messze nem annyit mint a sima sablonoknál.
Egyelőre komoly hiányosság viszont, hogy ezeknél a dinamikus sablonoknál a moduloknak nincs helye, csak a vízszintes menüben lehet akciózni.
Így próbáltam ki:
Blogger dinamikus nézetek - sidebar nézet
Sidebar nézet
A legfrissebb poszt nagyban látszik, a régebbiek pedig időrendben kis ikonfotóval piciben oldalt .


Blogger dinamikus nézetek - snapshot nézet
Snapshot nézet
A posztok itt is időrendben jelennek meg. Minden, a posztban szereplő fotó  megjelenik a főoldalon, de a poszt címe csak az egyiken. De bármelyikre kattintva előugrik maga a teljes bejegyzés.


Mosaic nézet
Itt minden poszt egy fotóval jelenik meg. Amelyikre rámegy az olvasó az egérrel (vagy az  ujjával, mert ez a nézet főleg a táblagépek kedvéért van kitalálva) - szóval ott a képen megjelenik egy sáv, rajta a poszt címe, és a kommentek száma. A fotóra kattintva jutsz el bejegyzéshez. Ahányszor kinyitod a főoldalt, a mozaikban a fotók egy kicsit mindig máshogy  helyezkednek el, de az időrendiséget tiszteletben tartva.


Blogger dinamikus nézetek - magazine
Magazine nézet
A legfrissebb poszt viszonylag nagyobb része van felül, alatta az előzőek, kisebb képpel, kisebb szövegrészlettel. A négydarabos sor után a korábbi bejegyzések úgy jelennek meg (lefelé a végtelenségig), hogy egy poszt egy sor (cím és szövegrészlet)


Blogger dinamikus nézetek - flipcard
Flipcard nézet
Itt is posztonként egy fotó jelenik meg a főoldalon, s amelyikre rámész az egérrel vagy kézzel, az megfordul mint egy memory kártya, a hátlapon  cím és dátum. Odakattintva nyilván kinyílik a poszt. Ennél az egy nézetnél viszont a vízszintes menü alatti sorban lehet választani, hogy címke, dátum, vagy szerző szerint akarod látni a bejegyzéseket.
Blogger dinamikus nézetek - timeslide
Timeslide - baloldalt nagyban a legfrissebb poszt, jobbfelé a régebbiek. A jobboldali oszlopban a posztok listájában az egérrel nagyobb kockában kis szövegrészlet látható.

A dinamikus nézeteket ki is lehet próbálni, ha a saját blogspot-os blogod neve mögé a böngészőben odabiggyeszted, hogy /view... pl így: http://nokmozgasban.blogspot.com/view/flipcard
Jó játékot :)
Próbálta már valaki?
Tapasztalatok?


Megjegyzések

Nusi üzenete…
Bocs, nem maradt ki egy view? A timeslide-ot nem látom :)
lilakávé üzenete…
Pótoltam. Nekem tetszenek, de azt továbbra is hiányolom, hogy a modulokat nincs hova tenni
Andrea (: üzenete…
Nekem tetszik, én ezt is használom. :) Kicsit sajnálom, hogy nincs ahová a modulokat tenni, de kibirom nélkülük is. :) Ha érdekelne :
www.sajtkukacc.blogspot.com
lilakávé üzenete…
Mire odaértem, már lecserélted? :)
Névtelen üzenete…
Hali!
Nekem az az észrevételem, hogy a dinamikus nézetű blog olvashatatlanná válik, ha beállítom, hogy ne legyen publikus, tehát nem jeleníti meg a bejegyzéseket. Ez se túl jó, ha az ember nem talál magának szimpatikus naplót, és addig inkább virtualizálná a dolgot. Csak azt nem értem, mi a fene tart hónapokig, hogy pótolják a hiányosságait...
lilakávé üzenete…
szia! Megpróbálhatsz addig valami sima sablonba írni, mert úgy vettem észre, hogy a dinamikus nézetek is akkor néznek ki jól, ha már van jópár poszt, képekkel.
Isabella Whoosh üzenete…
Szia! :) Engem az érdekelne, hogy dinamikus nézetben hol lehet megjegyzést írni?
Kriszta üzenete…
szia! kipróbáltama a próbablogomban, és pl snapshot-ban lehet megjegyzést írni, sidebar-ban, timeslide-ban is, ámde mosaic-ban nem... szóval próbálgatnikell, nem tudok jobbat :) Végül nem hazsnálom a dinamikus nézeteket, mert pl a címkék se látszanak és nincsenek modulok.