Bedrótozva - UP karkötő


UP karkötő
Bedrótozhatjuk magunkat mostmár eggyel jobban, legalábbis amint kapható lesz az UP karkötő Magyarországon is. Ára jelenleg az USA-ban 100 dollár, 80 font Nagy-Britanniában (csak most a napokban kezdik árulni, és egyelőre 3-4 hétre lehet előrendelni). 
A gépecske feladata, hogy 24 órában monitorozza, hogy mennyit mozgunk, pihenünk, alszunk, eszünk és mennyit nem. 
Este aztán, vagy amikor akarjuk persze, egy vezetékkel rákapcsoljuk a karkötőt az iPhone-unkra, a fülhallgató csatlakozójába, és ekkor saját szemünkkel megláthatjuk, mi az ábra, színes grafikonokon, kilométerben, kalóriában.  
UP - grafikon az ipodon
Gondolom idővel wifi-n is megy majd, de a mostani verzió  drótos, mert wifivel túl hamar lemerülne. 
A lépésszámláló nem újság, de az UP karkötőben azt is be lehet állítani, hogy hány perc mozdulatlanság után jelezzen. Aki ülő munkát végez, tudja jól, milyen feszülten és milyen sokáig tudunk ülni a monitor előtt szoborrá dermedve – azt szokták javasolni, óránként keljünk fel, mászkáljunk, nyújtsuk ki a tagjainkat, hátunkat. (Te betartod?) Kell az ízületeknek, az izmoknak, a keringésnek. 
Ha letelt az idő, a karkötő jelez: fel, támadunk.
Aztán az őrkütyü az alvásunkat is figyeli, meg lehet adni neki, hogy nézd bébi, én 7 körül kelek, ébressz fel valamikor akkortájt, de finoman ám, nehogy a mélyalvási fázisomban legyek éppen mert attól morcos leszek (Lesz mire fogni).
A rossz hír viszont az, hogy a kajára még ő se találta meg a megoldást – egyelőre annyit tud, hogy fotózd le amit eszel, a kalóriaszámláló alkalmazással nézd meg az energiatartalmát, az egészet oszd meg  - nem a kaját, az egy másik világvallás – hanem a kajád képét és kalóriatartalmát a felebarátaiddal. Aztán a karkötő azt is megkérdezi pár óra múlva, mennyire esett jól, és így idővel a kaják listájából rájövök - mire is? Lehet, hogy parasztos a gondolkodásom, de én nagyjából eleve tudom, hogy milyen ételeket emésztek nehezen.
De tényleg értem, hogy a puszta ténytől, hogy odafigyelek magamra, máris jobban betartom, amit be kell.
UP karkötő userek klubja
Namost a megosztás-mániának, akarom mondani közösségimédia-funkciónak a világtrenden túl, az lehet az egyik értelme, hogy ha többen figyelnek, akkor jobban kontrollálom magam. Ehhez kellene jó sok UP tulajdonos, de olyan ám, aki rááadásul szeretné megosztani, hogy mennyit mozgott/aludt/evett, ami hagyján, de aki minderről másoktól értesülni is szeretne folyamatosan.. De mindennek a másik jó oldala az lehet, hogy a karkötősök kitűzhetnek célokat, X kilométer vagy kalória stb teljesítését, pihenést, folyadékbevitelt, gyümölcsevést stb és egymást lelkesíthetik.
Biztos lesz, aki azt mondja majd, minek egy újabb játékkütyü, de szerintem ő legalább nem ígéri, hogy könnyen és azonnal lefogysz/visszafiatalodsz/megerősödsz – csak pittyeg, meg grafikont rajzol, hogy eszedbe juttassa azt, amit te tűztél ki saját magadnak. Aki nem tűzött ki egészséges életmódhoz, fittséghez fűződő valamilyen célt, nyilván úgyse fog megvenni és hordani egy ilyen karkötőt se. 
Nem a profik fogják használni, mert nekik a kisujjukban vannak a kalóriák és BMI-k és pulzusszámok, pontosan megvan nekik, mit esznek és miért és hány kilométert és kilót nyomnak.
Elsősorban olyanoknak segíthet szerintem, akik tudják, hogy életmódváltásra van szükségük, vagy csak tartani szeretnék a kondijukat - de nehéz folyamatosan minden nap odafigyelniük (anélkül nem megy, tapasztalatból beszélek). 
Meg azoknak, akiknek tetszik a hét szín meg a design.
Közülük viszont csak azoknak, akik iPhone-t használnak. 


Megjegyzések