Női futás Sevillában


Nem mindig flamenco
A spanyoloknak sok olyasmijük van, ami nekünk nincs. Nem sorolom, és most nem is a flamenco jön, és nem is Carmen, hanem az a puszta tény, hogy van nekik – ó borzalom - a nők és férfiak közötti sportbeli egyenlőséget is célként kitűző cselekvési tervük. 
Így aztán minden évben – állami támogatással, hercegnői fővédnökséggel - létrejön az a női óriásfutás akció is, amikor nyolc spanyol városban futnak a csajok, kerekesek is, 5-6 kilométert. Az üzenet egyszerű: csajok, mozogjatok sokat és ne féljetek a rákszűréstől se. A nevezési díjból (fejenként 7 euro) meg adományt kap a spanyol rákellenes egyesület, az összegről annyit, hogy cél a nyolc spanyol városban összesen 65 ezres létszám elérése. 
Most vasárnap a csodálatos Sevillában (odavalósi a sevillana nevű tánc is) futott ötezer nő - a létszámot tekintve persze nem rekord, a kaposvári meg a szegedi Vivicittán 10 ezernél többen álltak rajthoz, de itt a nevezési díjak non-profit célra fordítása a pláne, amit gondolom a rendezvény állami finanszírozása tesz lehetővé.
Ha már október van, mellrák-megelőzési hónap, a spanyoloknál van egy olyan akció is, ahol aláírásokat gyűjtenek, és az adott cég ugyanannyi eur-t tesz a betegségben érintettek (betegek és családtagok) lelki támogatására szánt kasszába, mint ahány aláírás összegyűlik. 
Ezek mind jobban használnak az ügynek, mint az „írjuk ki a FB-ra hogy milyen színű bugyi van rajtunk, s ettől a pasik rábeszélnek majd minket a szűrésre” típusú bárgyúságok, ami ahogy látom idén is elindul, ember nincs aki érti, minek. 
Nade még az is tetszik ebben a női futásban, hogy minden rendező városban díjat adnak át azoknak a helyi illusztris nőknek, akik sokat tettek a nők mozgásáért, sportolásáért. Olyanjuk is van, hogy „Esélyegyenlőségi Minisztérium mellett működő Női Intézet” – javítsatok ki - van nálunk ilyen?  
Aztán van nekik egy női sportos magazinjuk is – de ennél kivételt teszek, nem fogok irigykedni, mert szerintem egy ilyen kiadvány vagy papírízű kötelezőség, vagy elmegy a "feszes popók a sportpályán" eszmei irányba - akkor már az általam ismert, mozgástémával kapcsolatos néhány jó blog sokszínű, személyes, és emiatt jóval hitelesebb képet ad. 

Női futónap Spanyolországban
Ez történt Sevillában :)


Megjegyzések