Vakon futni: egy lány, egy kutya


Lány vakvezető kutyával
Csak úgy engedték oda a versenyre, ha vállalta, hogy a mezőny elstartolása után húsz perccel indul, sőt, ha a célvonalnál túl sokan torlódnak fel, nem futhat be a többiekkel együtt. 
A kutya miatt.
A lány vakvezető kutyával fut, épek futóversenyén is.
Sami Stone tizenakárhány éves, Amerikában lakik, és nagyon szeret futni. Tagja a gimis mezeifutó lánycsapatnak, de még így is majdnem nem kapott versenyengedélyt, merthogy ki hallott már ilyet, vakon, kutyával futni. Társsal, vezetővel futnak a vakok, sőt ezerrel síelnek is
De kutyával?
Nehogy, úgymond, megharapjon vagy megijesszen valakit a futók közül. Egy golden retriever, akit Chloénak hívnak, és vakvezetőnek képezték ki, de a gimiben az órákon is bent van a gazdival, márcsak olyan, hogy harap. 
De ők ketten mégiscsak teljesítették a távot és még csak utolsók se lettek.
A mezei futásban egy látónak is kimehet a bokája, nemhogy egy majdnem teljesen vaknak. Ráadásul, mivel Sami Stone-nak egyik kezével a hámot kell fognia, a másikkal a pórázt, így egyik karjával se tud igazán mozogni futás közben. 
Csodáljuk a nagy bajnokokat, mert nap mint nap legyőzik magukat, meg a saját korlátaikat – nem igazság, hogy ezt a csodálatot ritkán kapják meg mások, akik ugyanakkora testi és lelki erőt mutatnak fel, csak éppen nincsenek a reflektorfényben.
Külön adalékhoz, hogy nagyon nehéz vakvezető kutyához jutni, túl keveset képeznek (Magyarországon egy évben csak huszat!) – nehéz ügy, a kiskutyákat családban nevelik és egyéves korukban derül csak ki róluk, alkalmasak-e vakvezetőnek, s ha igen, csak akkor kerülnek a kiképzőiskolába, majd onnan a végleges gazdájukhoz. 
Akinek a nagybetűs – szintén igazságtalanul - valamilyen korlátozottságot pakolt be, és az illető azt küzdi le nap mint nap, nem pedig az olimpiai távokat vagy súlyokat, az egyszercsak tanulságos lehet - nekünk, akiknek adott esetben a nap legsúlyosabb problémáját az jelenti, hogy esik az eső és vacak a kedvem.
A küzdés csak az egyik tanulság, ami elképeszt ebben a vakvezető kutyával való futásban, éppen úgy ahogy a vak sízőkben is - a másik az az őrült bizalom, ami két élőlény között működik ilyenkor.  

Majdnem vakon fut a lány


Megjegyzések