Időnk majdnem mint tenger

Mit hoz a jövő?
Most ebben a blogban hadd szaladjak kicsit előre az időben.
Mondjuk hetvenévesen még csak 5 éve leszek nyugdíjas. Viszont egy velem egyidős férfi addigra már papíron szinte nem is él: a magyar statisztika szerint míg a nők életkorkilátása 78 év, a férfiaké 70.
Minél halandóbbak a férfiak, - annál inkább maradunk mi nők nagyobb eséllyel egyedül/özvegyen hetvenesekként, és annál inkább csak öreglányokkal leszünk körülvéve.
Sőt a magyar férfiak a háború utáni időkhöz képest nemhogy hosszabb életűek lennének, hanem még az akkori átlagnál is hamarabb halnak.
Mit jelent majd az "élet minősége" egy olyan helyzetben, ahol a kortársainkkal együtt a testi, lelki, sőt esetleg anyagi sebezhetőség is utolér? Nekem nagyjából ilyesmit: lehessünk egészségesek testileg, lelkileg, ne szoruljunk segítségre, tudjunk kimozdulni otthonról, barátkozhassunk emberekkel, hiszen a baráti-közösségi kapcsolatok is védik az egészséget, ez bizonyított tény.
Akinek ez túl távoli és sötét gondolat, gondoljon csak szimplán arra, hogy a melót is bírni kell 65-ig.
S hogy mi értelme ezen most tűnődni?
Az, hogy ki-ki megteheti ami tőle telik, kézbe veheti a dolgait, az életét, az egészségét, építhet magának már most is, akkor is, családi-baráti-kapcsolati hálókat. Azt is mondják, jó egy-egy csoport, baráti kör része maradni, jó, ahol az idősebbek is megtalálják a helyüket, céljukat - és nemcsak az unokákban!, hiszen mire 80 éves valaki, az unoka már nem bébi többé, hanem javában éli a saját tini- vagy húszas éveit.
És igen, a mozgásnak negyvenen meg ötvenen meg hatvanon túl is egyszerűen hatása van nemcsak az izmokra-ízületekre, hanem a keringésre, az agyra, beleértve a memóriát is, és akkor ott van még a jóérzés is, amit okoz - ez se utolsó.
Nem tengenek ma még túl a senior klubok, tornák, táncok, de van azért pár nagyon pozitív jó példa, itt vannak Enikő pilates-órái, Bea hastáncórái a 60-70pluszosoknak, vagy Zita nordic walking órái 50 felettieknek.
Lehet tűnődni rajta, minek mi értelme. Időnk - majdnem -, mint a tenger.

Tervezd az életed
A képet itt találtam: http://www.paintermagazine.co.uk/show_image.php?imageID=18996

Megjegyzések