Megint szoknya - most hastánc


hastánc öv
Egy lépéssel közelebb kerültem annak a rejtélynek a nyitjához, hogy miért érzik mackóléptű leányok és asszonyok úgy, hogy számukra szükséges a fellépés, ha már jártak egy teljes félévet hastáncórára. De azt hiszem, bele kell ebbe nyugodni, megkockáztatom, örülni is lehet. Anyák, húgok, lánygyerekek, barátnők, feleségek, nagymamák – heló, igen, nagymamák – betanulják a koreot, halálra izgulják magukat a fellépéssel, a sminkkel, a frizurájukkal, a ruhavarrással – van-é más választás, mint pirosra tapsolni a kedvükért a tenyerünket. A fellépés nem a nagyközönségnek szól, ez enyhítő körülmény.
Ami nincs a próbateremben és viszont van a színpadon, - mármint a lent tapsoló családon és odafent a lámpalázban arcra fagyott mosolyon kívül - az a fellépő hastáncegyenruha – a flitteres bikinifelső, hozzá fedetlen has (gyöngyös rázóövünkre rálógó gyomorral vagy anélkül, de erről majd máskor) és persze a varázs-ruhadarab, a királylányos álmokból előlépő szoknya.
A szoknya a klasszikus nőiesség egyik utolsó megbízható jelképe, van, aki éppen ezért utálja is a sportban (ökölvívás, gyephoki, foci), mondván, hogy a szoknyában nőiesebb és vonzóbb a sportolónő, és ez elvonja a figyelmet a teljesítményéről. De mindig van, aki utálja azt, amiről éppen szó van, így ezzel nincs gond.
Ezek a libbenő hosszú hastáncos szoknyák viszont inkább inspirálnak, talán mert előhoznak valamit a kislánykori elképzeltből – azt a régi pörgős szoknyát, abból az időből, amikor még nyilvánvaló volt, hogy a világ forog mikörülöttünk.
Talán ez a tarka selyemszoknyában történő libbenés maga is cél.
Van annak egy fílingje hogy lépsz kettőt és a szoknya még csak akkor jön utánad.
Mint egy kisebbfajta terápia.
Csak bár látnék az idősebb nőkön szép, méltóságteljes, nekik (oké, nekünk) való ruhákat! Tudom, megdöbbentő amit mondok, de abban is lehet táncolni.
A nő másik arca” - ez a Dina Jamilah féle hastánciskola gálájának címe volt- a fotók ott készültek, kicsiny zöld, természetesen enyhe fokban hóttprofi fényképezőgépemmel. 
Sok arca van a nőnek, - nézzünk csak párat … aszongya az elnyűtt irodista, a subickoló házitündér, a kőkeménysikeres kosztümös, a szolid szelíd pulóveres, a mirelit pizzák vad szakácskirálynője … gondolom a sor folytatható – szóval,  egy arcod a sok közül lehet akár ilyen is.

hastánc gála fátyollal

hastánc legyezőfátyollal

Megjegyzések

Azizalmeh üzenete…
Nőcis hangulatomban a zumba-lady óráimat is miniszoknya (+ alatta sort) -ban tartom!!! Fontos a szoknya! Sajnos a tinilányaimat - akiknek ráadásul még szép kidolgozott táncos-sportos lábuk van - is nehéz rávennem a szoknya viselésére... pedig a szoknya valahol majdnem olyan, mint a piros cipő...
Azizalmeh üzenete…
Nőcis hangulatomban a zumba-lady óráimat is miniszoknya (+ alatta sort) -ban tartom!!! Fontos a szoknya! Sajnos a tinilányaimat - akiknek ráadásul még szép kidolgozott táncos-sportos lábuk van - is nehéz rávennem a szoknya viselésére... pedig a szoknya valahol majdnem olyan, mint a piros cipő... "tudatalatti" bátorság kérdése...
lilakávé üzenete…
Fontos a szoknya igen :) mostanában nem hordjuk, miért? főleg nem a szép hosszú lengőeket.