Női sportminiszter


Chantal Jouanno francia sportminiszter 2011
Mindenki nyugodjon meg, dőljön hátra, ez nálunk nem fordulhat elő. Hogy női sportminiszter, női esélyegyenlőségről szervezzen konferenciát, nem hazait, hanem egyenesen nemzetközit? Na ugye. 
Ezt most éppen - a blog olvasói számára nem ismeretlen - francia sportminiszter szervezte (itt a képen is), aki amúgy egy csinos nő és 3 gyerek anyukája (ezt okosan előre tettem a leírásban, figyeltétek) - szóval 3 gyerekes anyuka ÉS 12-szeres nemzeti bajnok karatéban ÉS sportminiszter.
És persze hogy van a témában (nők és sport) európai és nemzetközi szervezet is, meg nő és sport konferenciák és persze hogy mi magyarok vagy egyáltalán nem veszünk részt ezekben, vagy ha mégis és ritkán, igen passzívan. 
A beszámolót olvasva pedig van min tűnődni. 
Pl. egy vívólány elmeséli, hogyan jutott a lepukkant külvárosból, csóró bevándorló családból a világbajnoki címig. Más szóval: hogyan válhat a sport kitörési ponttá egy reménytelen helyzetű fiatal lány számára? 
Aztán, hogy alakul a sportolók élete a terhesség idején és utána, hogy lehet segíteni őket?
Vagy: vajon meg vannak-e elégedve a nők azzal, ahogy általában a sportsajtóban a nők megjelennek, tudnak-e tenni bármit is, ha igen, mit?  
A sportoló nő – ez nem újdonság  - lehetne szerepminta sokunknak, a nem-élsportolóknak is! - de hogy lehetne ezt elősegíteni?
Lehetne-e több nő a sportszervezetek vezetésében, hiszen az még mindig mégiscsak férfiterep, holott bizonyított tény, hogy sikeresebbek azok a cégek, amelyeknek a felsővezetésében nők is vannak? 
Ezek nálunk nem kérdések?

Vívás győzelem
Kell a minta.
El lehet jutni a győzelemig .
A képen Mauren Nisima világbajnok 
A fenti fotó innen származik.

Megjegyzések