Nő is, ökölvívó is - 2.


Szóval ott tartottunk, hogy harcos nők márpedig voltak, vannak és lesznek. Típus és alaptermészet kérdése. 
Van, akinek egyszerűen a lételeme az önfegyelem, gyorsaság, az akarat, az erő, a maximalizmus, a pontosság. 
Küzdeni, versenyezni, győzni – mindezt tudni kell az életben is, sokszor akad kemény ellenfél, mert nem mindenki tündérbogár, vannak élethelyzetek,amikor nem segít az annyit ajnározott "női" empátia meg a jókislányság.
Mindenkire bokszkesztyűt szeretnék húzni, hogy éljék át azt az érzést, amit ez jelent.” – így Faragó Betty, és szerintem ez sok jókislány-szindrómában élő ismerősömre ráférne, s ha így ezen most eltűnődöm, azt mondom, lehet, hogy rám is.
Világbajnok, fiúkkal edzett, de - elmondta az előző posztban - szeret szoknyában bokszolni, mert a nőiesség és az erő nem zárják ki egymást. Tudatában van a női küzdősportokat körbefonó előítéleteknek, de nem engedi, hogy ezek eltérítsék a céljaitól.

A sport sok olyan képességet, sport- és nemcsak sporttudást nyújt a nőknek, amit a vezetésben és az életükben is kamatozhatnak: a határozottság, az önfegyelem, a döntéshozatal, a gyors reagálási képesség, a változások felismerése, kezelése, kapcsolatépítés, az érdekérvényesítés, az erős versenyszellem, a kitartás.”

Egy sportoló mindig fejlődik, akkor is, amikor már nem versenyez: Betty célja jelenleg a kettős továbblépés: egyrészt az edzés, másrészt a hazai és nemzetközi sportvezetés irányába- elvégre Londontól kezdve olimpiai sportág a női boksz.
Edzőként amatőröknek is tart órákat, állítja, minden életkorban ki lehet próbálni, nem ám rögtön egymás püfölésével indítanak. Legyen a cél akár a munka utáni felfrissülés, a túlsúly elleni küzdelem, magabiztosság megszerzése, önvédelmi technikák megismerése, állóképesség növelése, stresszkezelés, az egészséges életmód elérésének alternatív módja. Mondom, hogy mindenkire bokszkesztyűt húzna.

A nők alulreprezentáltak a sport és irányítás területén. A női sportvezetőkkel szemben állított követelmények általános jellemzője az, hogy a férfiakhoz képest magasabb szintű elvárásokat fogalmaznak meg. Kulcstényező a férfi sportvezetők hozzáállása.” 
Lámcsak, ez nem az utópia világa -  az Ökölvívó Szövetség elnöke (dr.Csötönyi Sándor) képes erre - így Betty a MÖSZ Női Bizottságának elnöke, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség és az Európai Ökölvívó Szövetség Női Bizottságának tagja.
Hajrá Betty - hátha lesz végre egy sport, ahol a női szakág dolgaiba a nők is beleszólhatnak.

Faragó Betty edzései helyszíneiről bővebb információ található honlapján: www.faragobeatrix.hu

A példaképpel és edzővel, Szántó Öcsi bácsival
(aki Kokó edzője is volt, de ezt ugye mindenki tudja? :)Megjegyzések