Egy magyar celeb Brüsszelben


Ez a celeb, akit aztán leszúrtak, (adjunk a bulvárnak) olyan nő volt, aki ügyelt a testsúlyára, igyekezett soványan étkezni és sokat sportolt, főleg lovagolt. Utazni is nagyon szeretett, a végzet is egy utazáson érte utol. Híres és nagyhatalmú emberrel kötötte össze az életét, és nem bírt az elvárásokkal, a sztereotípiákkal és a kötelező szerepekkel - a korabeli sajtót és pletykát nem is úszta meg.
Olyankor, ha már nagyon elege volt, meglépett külföldre a családja nélkül, már azt se bánta, hogy a férjét egyúttal egy dúskeblű szeretőre hagyta.
Akkor volt boldog, amikor lovagolt, még akkor is, ha ortopéd módon kuporgott a lovon, mivel dámanyerget használt – a normál nyereg közbotrány lett volna.
Mondják, Gödöllőt is a lovaglás miatt szerette. Ott békén hagyták, lovagolhatott, és a magyarokkal nem volt baja, sőt a gödöllői kastélyt koronázási ajándékul akkor kapta Magyarországtól. Ma is nyíltszíni tapsot kap az őt alakító színésznő, pusztán azzal, hogy megjelenik abban a ruhában és frizurával, amiben egyszer fiatalkorában lefestették.
Most, amikor egy fél éven át mi magyarok, mint Európa ügyeletes elnökei, Brüsszelben egy 200 négyzetméteres szőnyeg mintáiban összeraktuk mindazt, amire büszkék vagyunk a történelmünk során, kezdve a rovásíráson és eljutva Vasarelyhez, a Rubik-kockához és a Bíró-féle golyóstollhoz – a szőnyeg képein két nő is szerepel - az egyik a bajor születésű Erzsébet, a másik pedig az olasz Beatrix. 
Ezen is el lehet tűnődni.
Úgyhogy ezt a vonalat hagyjuk. Nem is ezért a fotó, hanem mert Erzsébet (jusztis Erzsébet, nem Sissy) lovaglóruhában van.
Úgy hírlik, legalább lovaglás közben boldog lehetett, akit 16 évesen férjhez adtak, négy gyereket szült, kettőt eltemetett, utálta Bécset az anyósával együtt - s az jutott az eszembe, idepasszol a blogba kicsit ő is – szabadság, endorfin, függetlenség átélése a mozgás, a lovaglás révén. 
Ezért aztán jól lefényképeztem nektek őt ott Brüsszelben.

Erzsébet, lovon, valószínűleg boldogan


íme a brüsszeli magyar elnökségi szőnyeg, Pápai Lívia textilművész műve, az emeletről

Megjegyzések

Enikő üzenete…
A cikk jó :)
Ettől függetlenül nem értem, miért pont ez a két import királyné került a dicsőségszőnyegre. Nagyon nem vagyok nacionalista, de ha már magyar nők, akikre büszkék vagyunk, akkor miért nem Zrínyi Ilona, vagy ha nem csak történelem, akkor Fischer Annie, vagy Szabó Magda...?
De persze bevallottan nem értek a nagypolitikához, lehet, hogy egy, az osztrákok ellen csapatokat vezető nő nem jó imidzs ebben a kontextusban :)
Névtelen üzenete…
Ő maga Sisiként írta alá a nevét. És nem tíz gyereket szült, hanem négyet. Közülük az első kislány kétévesen halt meg, Rudolf pedig huszonévesen lett öngyilkos. Tíz gyereke Sisi kisebbik lányának? Mária Valériának született
lilakávé üzenete…
Talán olyanokat kerestek, akik a külföldhöz kötődést szimbolizálják,és a régi századokban nem hemzsegtek a nagyasszonyok... ez így mind együtt nekem is eltűnődnivaló.
lilakávé üzenete…
A tíz gyereket valóban benéztem, máris javítom a szövegben, köszi. A nevét írják többféleképpen, nekem egyébként mindegyik fura, mert milyen alapon becézzek én valakit,akármilyen híres ember is. Főleg mert nem volt ő egy annyira derűs valaki.