Pro és kontra zumba

Különös marketingfogás ... lötyögés ... pár szimpla alaplépés ismétlődése ... tánc helyett hömpölygés ... lépésre csak hajazó mozdulatok ... menj helyette buliba, az olcsóbb ...  óvodás hadonászás... ezeket kérem szépen mind a zumbáról olvastam vagy hallottam.
Röstellem, de ez van, én magam nem próbáltam ki, nekem túl vehemens valahogy, és csak részben azért, mert a kondim mostanság valahol erősen rejtőzködik.
Írtak már a zumbáról sokan, sok-sok jót, de vannak, akik azért szúrósabb szemmel nézik.
Íme három, afféle kritikusabb lelkületű cikk, csökkenő durvasági fokozatban, az első a legszigorúbb:
Egyórás latinblokk a Jamben 
Elhiszed hogy lefogysz és tudsz táncolni 
Egy mértéktartó, de még mindig nem rajongó írás: Teszt: zumba
Hanem... mi van, ha a lényeg éppen abban van, amit kifogásolnak a szigorú szemű edzők a zumbából: ha nem a szép mozdulat, nem a pontosság, nem az erősítés, mégcsak nem is a kalóriaégetés a cél, hanem egyszerűen az eufória, a jókedv, az életöröm.
Egy kezdő is be tud kapcsolódni, sőt a latin zene, a bulihangulat miatt rögtön első órán már képes élvezni is, amit csinál.
Már ha ezt a fajta élményt keresi.
Mi van, ha éppen ez a titka a sikerének, mert egy rahedli nő van, aki tele van komplexusokkal, fél, hogy béna, lehet hogy az is egy kicsit, és azért nem megy latinbuliba, mert görcsöl hogy nem lesz párja, meg szeretne gőzkiengedősen szórakozni - itt megteheti, lehet hogy máshol nem.
Kikus írta itt a blogban a zumbaórájáról: "nem arról szól, jól, pontosan csinálod-e, hanem hogy csináld és élvezd. Azt tapasztaltam korábbról, hogy nagyon sokaknak pont ez okoz problémát és veszi el a kedvét a mozgástól, hogy nem tudják elég tökéletesen végrehajtani az adott mozdulatsort, amitől egyrészt rágörcsöl az ember, tehát mégúgy sem megy, másrészt elveszi a kedvet".
Ha marketingfogás, hát az, és éppen erre a létező igényre érzett rá az, aki kitalálta.
Jut eszembe, a fenti fotót egy amerikai zumba gold (mérsékeltebb intenzitású zumba-alfaj, a még kevésbé fittek részére) órarendnél találtam. Vagyis idősebbek is elkezdhetik - mármint Amerikában - mert Magyarországon tudtommal még nem létezik.
(Számomra rejtély, miért van rajtuk rázóöv)

Megjegyzések

mrsbur üzenete…
Ez felvetette bennem a kérdést, hogyha valamit nem tudok jól csinálni (pl. táncolni), akkor kell-e erőltetni, vagy csak beégetem magam? Vagy ha már sokan égetik be magukat egyszerre egy helyen akkor az már nem égő? És akkor ha nem tudok táncolni, akkor olyan emberekkel táncolok együtt, akik szintén nem tudnak, és akkor mindannyian jól érezzük magunkat :) És itt jöhet a nagy filozófiai kérdés: mi az, hogy jól csinálni valamit???

(Ez egy provokatív hsz. direkt. nem rosszindulatú)
aerobikzona üzenete…
@mrsbur: Szerintem amit írsz, az csak az edzőre kell hogy vonatkozzon, de rá mindenképp - utalva itt arra, amiről már beszéltünk ;) ti. hogy akinek semmi köze a tánchoz, az NE tartson táncos órát (dance aerobic és társai, ide sorolom a zumbát is). Ha a táncos órát tartó edző nem tud táncolni, na az valóban gáz és égő.

Amire még felvontam a szemöldökömet, amit az egyik belinkelt cikkben említettek... hogy kerül oda a szirtaki? Mint latin tánc, hehe. :) Ja, hogy itt is meleg van, ott is meleg van. :)

De számomra abszolút hihető és elfogadható az az eset (és személyesen is ismerek ilyet), hogy a más mozgásokat és a klasszikus aerobikot távolról figyelő háziasszony / fogynivágyó stb. betéved egy ilyen órára, és legalább MOZOG, mondjuk heti 2x.

VÉGRE RENDSZERESEN MOZOG (tegyük fel, hogy olyan edzővel, akinél nem árt magának a kedves vendég). Igen, nem tökéletesen hajtja végre a lépéseket, mozdulatokat, de mozog, tesz valamit az egészségéért, a szívéért, az életéért... jól érzi magát, rákap a rendszeres mozgás ízére.

Ráadásul mint tudjuk, a nagy izomcsoportok megmozgatása kikapcsolja az aggódásért, stresszelésért felelős területeket az agyban, felszabadít egy csomó endorfint - miért kellene ezt a lehetőséget elvenni attól, akinek mondjuk "gyárilag" gyenge a mozgáskoordinációja?

"Ami az arcnak a nevetés, az a testnek a tánc."

Természetesen kell egy reális önértékelés is, nehogy bárki is azt gondolja, hogy volt már 3x zumbázni, és akkor benevezhet egy latintánc versenyre.

És jöhet a nagy filozófiai kérdés: ha alapból nem tudok jól csinálni valamit, nem fejleszthetek rajta? ;)
Kyra üzenete…
Nekem bejött, úgyhogy egy szavazat a "pro" oldalra: http://zoldsalata.blogspot.com/2010/05/zumba.html

Egyébként nálam elég egyszerű a képlet: szeretek táncolni, itt lehet. Szeretek bulizni, itt lehet. Szimpatikus, hogy azokat is megfogja a dolog, akik eddig ódzkodtak a sportolástól. Nem ez a tökéletes alakformáló sportág, de átmozgatásra kiváló, lelkileg pedig jobbat tesz, mint a kifejezetten az alakod átgyúrására kihegyezett sportágak többsége (legalábbis nekem, de ez persze teljesen szubjektív dolog).
mrsbur üzenete…
@aerobikzona: Lehet benne fejlődni, csak szerintem nem a zumba órán. Ugyanis ott tuti nem tanítanak mozgástechnikákat, koordinációt. Pont erre utalt Enikő a saját posztjában, hogy az edző nem okított, csak mutatott. Az egyszerű vendég pedog nem tudja magától, hogy amit csinál, az hogyan fog jól kinézni.
Enikő üzenete…
Mégsem bírom ki, hogy ne írjak be :)
Az a baj a koncepcióval szerintem, hogy ahhoz, hogy a vendég jól csinálja, az oktatónak oktatni kellene. Ami már rögtön formálisabb színezetet ad, meg "megfelelési kényszert" okoz a vendégben, hogy akkor itt most neki így meg úgy kell lépnie és a mozdulatának amúgy kinéznie...
És mivel az órából így rögvest elveszne a "fun", meg különben is, úgy sejtem, sokan olyanok járnak, akik örülnek, hogy nem macerálja őket egy oktató, hát innen a nagy ellentmondás.
Névtelen üzenete…
A kommentelők többsége ki se próbálta úgy látom :D