Pásztory Dóri egy hős

Kezdjük azzal, hogy Pásztory Dóri* egy hős.
Folytassuk azzal, hogy megmászta a Mont Blanc-t, pedig helikopterről fújták rájuk a havat, mert a sajtó kiemelten figyelte őket, az EU-s csajos csapatot. (ld video a post végén)
Szúrjuk be, hogy ez nem most történt, hanem két és fél éve, s ennek az aktualitása, hogy az EU-s elnökséget ünnepelték akkor a franciák, ahogy most mi magyarok.
A franciák tehát valami nagyon ütőset akartak, s ekkor rájöttek valamire.
Tegyük fel mi is a kérdést: kétszázkét évvel ezelőtt hogy került fel a Mont Blanc csúcsára egy Marie Paradis nevű szolgálólány? De tény, hogy 2008-ban ez a mászás Pásztory Dórival azért jött létre, mert meg akarták ünnepelni a kétszázadik évfordulóját annak, hogy az első nő feljutott Európa tetejére.
Végül jegyezzük meg, hogy egy NŐI évfordulót és NŐI projektet választottak nyitóeseménynek... egy olyan országban ahol a sportminiszter(ek) és a sport államtitkár is nő...
Biztos véletlen.
Én csak mint afféle dr Watson segédkeztem az utazás előkészületeknél, s amikor Dóri elindult Párizsba, a neten megnézegetettem a képeket a Mont Blanc-ról, s akkor egy kicsit megijedtem.
Dóri a többiekhez képest is nehezebb helyzetben volt a keze miatt, ráadásul a jól kitalált marketingtörténetből végül a kemény magashegyi környezetben egy valóságos hőstett kerekedett az elkapkodott előkészületek, a kevés felkészülés, az oxigénhiány miatt. 
Nem volt egyszerű menet, se neki, se másnak. Mesélték, hogy amikor bevárták egymást egy-egy pihenőn, reszkető lábbal, átfagyva, kimerülve, a sírás szélén, akkor ott megtapsolták, megkönnyezték egymást, ahogy felbukkantak egymás után. 
Végül sikerült nekik, és - bár az egész őrültség volt - sikerült megmutatni, hogy mennyi erő és keménység tud szorulni egy lányba. Egyikük ezt mondta: "Megmutattuk, hogy képesek vagyunk megmászni a hegyet a fizikai valóságában és megmászni a jelképes hegyeket az életben".

200 évvel később, Dóri is biztos a képen van valahol :) Fotó: AP
Lássuk elindul-e a videó:
(bírom ahogy a helikopter ráfújja a havat a mászókra...:/ Mindent a kommunikációért ugye. 

Forrás itt

Erről két és fél évvel ezelőtt bővebben írt a sajtó is, megtekinthető pl itt.

* Aki nem tudná, Pásztory Dóri Sydney-ben és Athénban, paralimpián aranyérmeket nyert úszásban. Az EU-s hegymászó csapatba a Gondolkodj egészségesen programban való részvétele miatt is került be.

Megjegyzések

bogi37 üzenete…
hajrá magyarok :) hátha nem égünk be az elnökséggel :D