Ha félsz, belassulsz

Amikor vívást nézek, sokszor képzelem a helyükre egynémely ismerősömet: az emberek ugyanígy megvívnak nap mint nap a civil életben is, ki-ki a maga vérmérséklete szerint. A személyiség átjön a vívópáston, akárcsak a ringben. 
Nem tartozik éppen a legkönnyebben követhető sportágak közé, én a magam részéről azt lesem, ahogy ők méregetik, figyelik egymást összecsapás előtt, pattanásig feszült inakkal és idegekkel. 
Egy sztrájkmentes pillanatban vonatra ültem a héten Franciaországban. Ez is derék dolog, de úgy jön ide, hogy Párizsban most zajlik a vívó világbajnokság, és az osztogatott metróújság-szerűségben az obligát nyolcvannégy foci-cikk között – ott sem jobb a női sport sajtóbeli aránya úgy látszik - volt tehát egy interjú Laura Flessel-lel.
Mindenki aranyat vár tőle, hiszen párbajtőrben 1996-ban volt ő már olimpiai bajnok is, és vagy ötször világbajnok is. 
Mellesleg aztán Laura Flessel már nem lett olimpiai bajnok, sem 2000-ben, sem 2004-ben – mert mind a két olimpián már Nagy Tímea győzött – s ez szívünknek igen kedves dolog :)
De Flessel is csodálatos versenyző, most 39 évesen még a londoni olimpiára készül és holnap hazai közönség előtt fog vívni az aranyért. 
És amiért ezt az egész történetet a vonattal meg az olimpiával ideírom, az íme: Laura Flessel azt mondja, a félelemre, a feszültségre szükség van, nehogy elbízd magad és nehogy alábecsüld az ellenfeleidet. De a verseny napján már el kell hallgattatni, mert ha félsz, lassú leszel. A félelem gátol, megzavar, rossz tanácsadó, márpedig a páston gyorsnak és robbanékonynak kell lenni – és erre Laura Flessel se tud jobb orvosságot, mint kizárni a fejéből a félelmet, és csak a küzdelemre meg a győzni-akarásra koncentrálni. 
A sport és az élet tapasztalatai néha összecsengenek: Nagy Tímea egyik mondásáról már írtam itt a blogban.
Itt a két nagy ellenfél:


Ők is félnek... és ti hogy álltok a félelemmel? Bénít vagy doppingol? Ki tudjátok kapcsolni? Hogyan?

Fotók lelőhelyei:
dailymail.co.uk 
http://www.fencingchannel.tv/cms/index.php

Megjegyzések