Még annál is kevesebb

Mármint, az, ami a női sportról a sajtóban megjelenik, még annál is kevesebb, mint amit saccoltak akár maguk a sportoló lányok, nők.
Megkérdezték őket - nem, nem a szokásos brit kutatók:) hanem itt Magyarországon, egy 2007-es kutatásban - hogy szerintük sacc per kábé hány százalékban szólnak a sporthírek róluk, női sportolókról?
Nem tudtak olyan pesszimisták lenni, mint ami a rút való.
A „címoldalon szereplő sporthírek 90,67%-a a férfiakhoz kapcsolódik, és csak 9,33%-a a nők sportjához.”
A nem címlapon szereplő sporthírekben feljönnek a nők a szédületes 18 százalékra, 2367 sporttartalmú cikk vizsgálata alapján - egyébként a Nemzeti Sport nélkül.
"Ennek oka mindenekelőtt az, hogy az újság tartalmának jelentős részét a férfi labdarúgás teszi ki, így a lap gender szempontú analízise a teljes hírmennyiség mintegy felére korlátozódna."
Lássuk, hogy ha szerepelnek is a nők, akkor is hogyan?
"A nemzetközi szakirodalomban Kurnyikova-szindrómaként ismert a jelenség. Anna Kurnyikova sosem nyert Grand Slam versenyt, mégis látványosan uralta a sportmédiát, és még akkor is többet szerepelt társainál a lapokban, amikor sérülés miatt nem indult el az adott versenyen." írja dr. Gáldiné Gál Andrea. "Nők esetében sokkal több magánéleti hírt is látunk, mintha a nők életében a sport mégiscsak valami másodrangú tevékenység volna csak".
Pedig ha média mutatna sok, a saját sportágában sikeres nőt, azzal hatást gyakorolhatna a kevésbé aktívakra. Megnőne tőle talán a női sportolási kedv, meg aztán, nőne a női sport presztízse is, emiatt aztán több nézőt vonzana, amitől viszont több szponzort kapna.
És akkor kérdezem azt is, mi igazságos abban, hogy emberek edzenek és eredményeket érnek el, s van akit mutatnak a sajtóban, van akit meg nem mutatnak, vagy azért mert nő, vagy azért, mert nem elég szőke a copfja.
Nem vagyok kutató, én csak a blog miatt szoktam keresgélni, hírt, képet ... Pl Kurnyikova-fotót úgy találtam, hogy google képkereső találatok között a 32-ik képen volt látható egyáltalán teniszütő :)
Janics Natasa képkeresésénél csak a hetedik fotón volt lapát. Kipróbáltam a keresést Vajda Attilánál, ott rögtön az első képen volt lapát.
Natasáról csakazértis sportolói képet hoztam.
Forrás: Dr Gáldiné Gál Andrea doktori disszertációja: Sport és társadalmi nem a 21. század elején a média tükrében Magyarországon
http://phd.sote.hu/mwp/phd_live/vedes/export/galandrea.d.pdf
Így viszont garantált a címlap (a képen maga a brit olimpiai válogatott...)

http://www.kajakkenusport.hu.
Janics Natasa terhessége miatt sokkal többet szerepelt.


Megjegyzések

Névtelen üzenete…
Kapásból azt mondanám, hogy a gond a szépség kommersz változata, azaz ennek az árusítása. És előre bocsánatot kérek bárkitől, akit ez sértene, ugyanakkor el is határolódom ettől a trendől...viszon belátom, hogy ez van.

Igenis, ott a baj, hogy nem olyan szép, és nem olyan szőke (barna, hosszú, rövid, dús...) a haja - meg arca, alakja, stb. Mert a sportolónők esetenként túl "deltásak", na meg nem elég vékonyak, netalán több a szeblőjük, vagy, urambocsá, nagyobb/kissebb a mellük/csípőjük/derekuk/bokakörméretük az "elvártnál". Hogy el ne hagyjuk ezt a ezt a nyakatekert esztétikát, amely Mandula Petrát a teniszlabdák közé fekteti, mert a Fotósnak, meg a szerkesztőnek így a szép :)
Ehhez képest a női "sporthírek" gyakorlatilag a sztárdiéta címsor alatt futnak, ahol mindenki, minden tekintetben megfelelő. Azaz XY a Z csodatornával őrzi meg csodálatos alakját" és "Másik XY a Z sztárdiétával őrzi meg csodálatos alakját". És snitt.

Tény, és való: a női sportolók lehetnek bármilyen egészségesek, fittek, és boldogak a maguk életében, erről nem írunk, mert...?

És itt jön a nagy randa mert: mert úgymond nincs erre igény. Biztos? Biztos. Miért? Mert "mindenkit" csak celebek formája/szilikonmelle/-feneke érdekel. Ha 15 nappal gyerekszülés után került ebbe az állapotba, annál jobb.

És az, hogy a tyúk volt előbb, vagy a tojás, és hogy jutottunk ide, és honnan tudják bárkik is, hogy mi érdekel - jó kérdés. Én még mindig gondolkozom rajta...
lilakávé üzenete…
Igen. De miért csak a női sportolónál elvárás, hogy cukik is legyenek? A férfi sportoló lehet bűnronda :)