Országos táncnap

Fotó: Adrian Yee / StockXChng
Nem igazán tudom, mi más odaát, a nagy víz túlsó partján, amitől egy sor jó mozgás projektjük van? Több lenne a nő? nem hinném. Több lenne a kormányzati pénz a nők mozgásprogramjaira? Ez sem igaz. Több a civilszervezet, több a lelkesedés, az optimizmus? Vagy több a szponzor? 
Ránk is ránkférne a győzködés, kedvcsinálás, a szervezkedés. 
Július 31 a tánc országos napja volt az USA-ban. 
Lehet lenézni az amerikaiakat - de az tény, hogy nem egy olyan projektjük van e téren, amire mi csak nézünk.
Már írtam itt a Nők mozgásban-on is olyanról, hogy Női egészséghét, meg olyanról, hogy nők és lányok országos sportnapja, sőt azóta találtam mást is, de egyik se Magyarországon jött létre.

Megjegyezném azt is, hogy az USA-ban nincs is sportminisztérium, az állam alig ad pénzt a sportra. Talán ezért is van annyi kezdeményezés, ilyen-olyan sportnap, táncnap, egészséghét?
Jó lenne tudni azt is, hol mozognak többen, ott vagy itt, és főleg, hol folytatják többen az akció után saját kedvükre.
Csak egy-egy nap, egy-egy hét egy ilyen akció, de ha jól el van találva, közelebb kerülhet a pozitív életszemlélet üzenete, vagy esetleg máskor is megmozdul, aki ezen az egy napon kipróbálta, de ez nem megy magától.
Emlékszem egy Challenge Day-re, Südi Iringó előtáncolt Budapesten az Erzsébet téren a szökőkútnál. Iringó ügyes volt és profi, a megmozduló népet azonban kivezényelt kisiskolások voltak hivatva ábrázolni. Lelkesek voltak és ropták, de mindenki más, a tízévesnél idősebbek leginkább nagy erőkkel ácsorogtak. Még csak nem is örültek a zenének, napsütésnek, ugrabugráló népeknek, ők éppcsak kukkolni maradtak. Elárulom, én meg a kolleganőm beálltunk, táncoltunk (én az életkoromat és testalkatomat meghazudtolva:), néhány főnyi elszánt másik őrülttel együtt, de a ránk bambulókra pillantva nem volt az az érzésem, hogy itt most működne bármi.
A két eseményt ugyanúgy szponzorok finanszírozták, ugyanúgy központi szervezéssel zajlott, és ugyanúgy az egész országra kiterjedt. Ugyanúgy az volt a cél: egy adott napon/héten sok ember sok helyen hasonlóra gondoljon és hasonlót cselekedjen, s az üzenet is ugyanaz volt: mozduljatok meg végre.
Az amerikaiaknál a bevonták a programokba a meglévő tánc- és aerobik-klubokat is. Lehetett szervezkedni akár saját körben is, és lehetett bármilyen stílusban nyomni. Lehetett olyasmit is bevállalni, hogy nagy flashmob, vagy kis órai aerobik koreográfia betanulása, videok feltöltése - de olyan is volt, aki idősotthonokba ment előadást tartani, némi tánctanítással.
Az se mindegy, mivel veszik rá a népet a mozgásra. Azért-e, mert kell az egészségnek, vagy azért, mert csak, mert mozogni-táncolni jó.
Itt a végén pedig egy video: (csak 57 másodperc!!) egy aerobik csoportnak a nagy napra betanult kis koreoja, szándékosan azért hoztam, mert nem kockahasú profi szálkásizmúak, hanem teljesen civilek és nagyon élvezik, s erről beszélek :)Megjegyzések