Nia tánc: ne szenvedj, táncolj

Tánc jön - ezúttal a Nőkért oldalról Katica az, aki kipróbálta és megosztja. Téma: NIA tánc!

Az óra egy tömény élmény volt. Nem volt iszonyú megerőltető, mint az aerobikok nagy többsége, de rendesen megemelte a pulzusomat. Rengeteg mozdulat visszaköszönt a korábbi Tai-chi edzésekből, úgyhogy nekem nem esett nehezemre kitalálni a mozdulatok mögötti jelentéseket, annak ellenére, hogy az aznapi edzés tisztán a metakommunikációra épült, hiszen Andi egy szót sem szólt egész végig. Semmi probléma, szavak nélkül is értjük egymást… Olyan szinten, hogy reggel rányúltam a zöld pólómra, hogy ez jó lesz edzésre. Később néztem egy nagyot, amikor mindenki zöldben jelent meg az edzésen, mivel Andi ezt kérte az edzés színének :D Nagyon élveztem az órát, és rendes izomlázam lett végül, hiszen a tánc egy olyan mozgásforma, ami folyamatosan igénybe veszi az izmokat, és ott még akarva sem tudsz lazsálni. Az edzés ugyan koedukált, de csak lányokat láttam ezen az órán.
Az órát és az edzést ajánlom sok szeretettel mindenkinek, aki olyan, mint én, hogy rosszul van a gyakorlatok kötelező jellegétől, az „égjen a zsír!” felkiáltásokból, a mai mozgás és edzéskultúra „szenvedj” jellegéből. Szeressük magunkat annyira, hogy élvezzük a testünket, és a mozgást!
A Nia technique (Neuromuscular Integrative Action) egy holisztikus fitness irányzat a fitness és életstílus keveréke, ami úgy „használja" a Testet hogy, segítse elérni a fizikai, mentális, érzelmi és spirituális egészséget, jólétet.
Alapítói mindketten sikeres fitness és aerobic instruktorok voltak az Egyesült Államokban, akik nagy érdeklődéssel fordultak a keleti filozófiák és mozgásformák illetve a táncok ősi és modern gyógyító hatásai iránt és éveken át elmerülten gyakorolták ezeket. Egy olyan mozgásvilágot hoztak létre, mely harmonikusan ötvözi a Keleti harcművészetekből átvett Tai-Chi, Tae-Kwon-Do, Aikido elemeket, a jóga pozíciókat a Nyugat táncművészetének stílusaival melyek a modern tánc, Duncan dance, Jazz tánc, Funky, illetve a terápiás módszerek közül az Alexander technika és a Feldenkrais módszer.
A sokszor ismételt, bárki számára könnyen végrehajtható mozdulatok jótékony energetikai hatásukkal harmonizálják a testet-lelket és segítik a szervezetben az életenergia áramlását. A Tai-Chi lágy, folyamatos mozdulatait kemény küzdősport-elemek, jazzes tánclépések, laza funky mozdulatok és speciális légzőgyakorlatok váltják.
Ennek köszönhetően az óra változatos, szórakoztató és élvezetes.

Órák, árak megtalálhatók az oktató, Hriczu Andrea honlapján: http://www.nia.hu/. A fotók is onnan származnak.

Katica eredeti cikke a Nőkért oldalon itt található: Hrisztu Andrea és az örömtánc


Napfény, levegő, tánc, mi kell még?

Megjegyzések

lilakávé üzenete…
Nia tánc itt is:
http://nia-angi.jimdo.com

(legalább kipróbáltam a kattintható linket, thx Wise Lady:)
lilakávé üzenete…
Szintén NIA táncról, saját élmény leírása: Kyra cikke Zöldsalátán