Pedig mi is tudjuk, amit ők

Méghogy a Női Egészség Hete.
Ja nem, nem itt nálunk, hanem az USA-ban.
A fura az, hogy amit ők odaát tudnak erről, azt mi is tudjuk itt Magyarországon.
Eleve mennyire nőspecifikus az egészség témaköre? rendben, semennyire.
De nőgyógyászati szűrésre és mammográfiára mégiscsak mi járunk, meg állítólag eleve orvoshoz is. Egy sor nagyon jó anyag készült erről.
Az OEFI honlapján (Országos Egészségfejlesztési Intézet) találtam pl. ezt az alábbi bekezdést, előre szólok, maga az anyag egy jelképes 67 oldal hosszú...és 2004-ben készült.
"Döntések sora bizonyítéka annak, hogy a nőnek fontosabb az egészség, mint általában a férfinak. Ezért is a nők vigyázzák a férfiak, az egész család egészségét. Fontos, hogy az életmód területe elfelejthetetlen elemként tartalmazza a rendszeres testmozgást, testedzést és sportolást, valamint az energiaegyensúly másik alkotóját, az egészséges táplálkozást is." 
Visszatérve Amerikára, nem elég, hogy a nagy víz túlsó partján van nekik olyanjuk, hogy országos női sportnap - amiről írtam is, február 3-án tartották - hanem ráadásul most, éppen ezekben a napokban zajlik a női egészség hete is (National Women's Health Week), amelynek legelső napja tegnap kimondottan csak a szűrések napja volt.
Mielőtt egészen leborulnék Amerika előtt, jelzem, ilyen szűrésnapok nálunk is vannak, és ingyenesek, de simán az sztk-ban is ingyenes - de szerintem rengetegen vannak, akik nem járnak - az efféle hírverés abszolút nem haszontalan.
Itt van például a  PaN (Pirosban a Nőkért) amely 2010 februárban indult, kimondottan a nők szív- és érrendszeri egészségéről - lesz-e vajon folytatása?


Megjegyzések