Egy elnökasszony


Részvétel a sportban ÉS a döntésekben - de jó is lenne :) Nem tartunk még itt. A kettő pedig összefügg.

A képen Amanda Bennett, az EWS (Európai Nők Sportja) elnöke.

A nők sportolása és a részvételük a döntésekben, elismerem, sok-sok egyéb között - de kétségtelenül a sportvezetésben való részvételüktől is függ.Például ha egy sportklub a sportolói létszám és tagdíjbevételek zuhanásával néz szembe, kigondolhatna jó stratégiákat arra, hogy sok-sok nő kezdjen el náluk mozogni – de ahhoz, hogy ez be is váljon, érdemes lenne előtte nőket is megkérdezni. Mert valszeg pl a nők nem biztos hogy ragaszkodnak a sportoláshoz, ha ehhez tornagatya-szagú hideg öltözőkben kell öltözködniük.De ha nincs ott női vezető, vagy van, de senki se veszi komolyan, ez a műsor nem fog létrejönni.


Miért kellene elfogadni, hogy a nők a legtöbbször csak akkor teszik be a lábukat egy klubba, amikor a folyósón végigülik a gyerek edzését? Egy sor nő van, aki nem akar versenyezni, de szívesen mozogna vagy éppen segítene – akiknek tényleg a részvétel a lényeg. Annyit beszélünk arról, hogy a sport neveljen közösségi életre - nem kellenének ehhez a nők is? Fiatalok, középkorúak, öregek?


"A sportszervezeteknek tanulniuk kellene az üzleti élet példájából".- mondja Amanda Bennett, az EWS (European Women in Sport) brit nemzetségű elnöke. Azt mondja, a jobb cégek már rájöttek arra, hogy a női vezetők által sikeresebbek lehetnek, egyszerűen azért, mert több szem többet lát, a nőknek köszönhetően jobban, máshogy értik meg a piac sokféle igényét.

Az elnökasszonnyal készült interjúban elhangzik még egy érdekes dolog: Amanda Bennett ellenzi a kvótát. Szerintem se csodaszer, bocs, mert mi van, ha nincs kéznél felkészült nő – akkor tudjuk, mi van, és nagyon elnézést a kivételektől, de akkor bekerül valaki, aki talán nem is odavaló, akire aztán később lehet hivatkozni, hogy na ugye, minek is kellett női vezető mindenáron.

A megoldást én is a képzésekben látom – vagyis legyenek vezetésre képes, felkészült nők. De itt jön el a 22es csapdája, azért kellenek nők a sportvezetésbe, hogy megszervezzék azt, hogy lehessenek nők a sportvezetésben?? :))

Egy ígéretes, WILD névre keresztelt női sportvezető-képző projekt indult el Nagy Britanniában 3 éve, és siker volt, mégpedig azért, mert a nők is, és maguk a sportszervezetek is jól jártak. A nők kaptak némi önbizalom-növelést, kompetencia-fejlesztést, a sportszervezetek pedig elismerték, hogy javult a vezetői munkájuk a női vezetők bevonásával. A „Women's International Leadership Development” - mert ez a tisztességes neve :) - szóval felfedezte az EU is, és 2010-ben a program uniós támogatást kap – és végre, és éljen: hat-hét európai ország között magyar résztvevővel.

Szóval a nőnek nem azért kell odaérnie mert nő, hanem mert megvan benne a képesség, a tapasztalat, a bátorság és az önbizalom - habár érdekes, hogy az EWS elnöke mondja ezt - az EWS-ben a legaktívabbak a finnek, britek, franciák! Mit mondjunk akkor erre mi? :)

Megjegyzések