Nők Sportja díj

Előrebocsátom, hogy ez egy tavalyi hír, én véletlenül találtam rá. De nemcsak témánkba vágó úttörő kezdeményezés, hanem magyar vonatkozása is van.


2009-ben első alkalommal történt, hogy az EAA, az Európai Atlétikai Szövetség meghirdette a szervezet legjobb női sportvezetőinek szánt díjat. Az "European Athletics Women's Leadership Award"-ot az Európai Atlétikai Szövetség Fejlesztési Bizottsága ajánlása nyomán alapították azzal a szándékkal, hogy nagyobb nyilvánosságot adjanak a nőknek és a női vezetőknek az európai atlétikában.

A díjat az összes kitüntett nevében az izlandi Thórdís Lilja Gísladóttir vette át Budapesten az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) konferenciáján, 2009 október 17-én. A nyertesek között található Dornbach Ildikó, a Magyar Atlétikai Szövetség technikai igazgatója, akinek ezúton is, utólag, gratula!

Thórdís Lilja Gísladóttir 48 éves, pályafutása során eredeti sportágában, a magasugrásban edzősködött helyi, országos és nemzetközi szinteken. Ma a reykjavíik-i egyetemen sportkutatásokat végez és az atlétikában többféle tisztséget tölt be.

Még egy nyertesről pár szót: Sonja Spendelhofer jelenleg az Osztrák Atlétikai Szövetség elnökségi tagja, egyben a nők és sport kérdések felelőse a szövetségben.  Érdekes módon ezekkel a szavakkal indít: "Nem látok semmilyen különleges témát a nők és sport körében. Nőknek és férfiaknak ugyanazokkal a problémákkal kellene szembenézniük a sportban." 

Ugyanakkor azt is mondja: "Ausztria-szerte különféle eseményeket és képzéseket szervezünk női edzőknek és vezetőknek. Véleményem szerint a nemzetközi és nemzeti szervezeteknek is hasonló képzéseket kellene szervezniük a nők számára, hogy javítsák meglévő tudásukat és képességeiket. A különféle intézmények, főleg a média is támogathatná a nőket azzal, hogy előtérbe helyez egyes példaképeket. Éppen ezért a Women's Leadership Award-hoz hasonló díjak és kampányok igazán fontosak lehetnek a probléma érzékeltetése és a tájékoztatás céljából. Szerintem a nők helyzete sportágunkban - főleg a vezetésben - folyamatos javulás előtt áll."

Hansjörg Wirz, az EAA elnöke gratulált a kitüntetetteknek, akik sokat tettek és tesznek a sportágért, és azt mondta, "ha rávesszük a szövetségeket, hogy ismerjünk el néhány kiemelkedő munkát végző női sportvezetőt, akármilyen szinten is tevékenykednek, ez segíthet abban, hogy megváltozzon a hozzáállás, ledőljenek falak, és több lehetőséghez jussanak azok a nők, akik segíteni fogják az atlétika fejlődését. Az igazi nyertes maga az atlétika lesz"

Thórdís Lilja Gísladóttir és Sonja Spendelhofer mindketten az EAA honlapján szerepelnek egy-egy hírben. 
Jellemző módon az interneten kutatva a hazai sajtóban magáról a konferenciáról találtam ugyan sajtóhírt, de egy kukkot sem szóltak a női sportvezetőknek átadott díjakról. Egy kivételt azért találtam: úgy tűnik, Dornbach Ildikó kitüntetéséről csak az akkori NUPi újságjában ejtettek szót, ezúton is köszönet érte, habár megnyitni nem tudtam, csak a google kereső mutatta.


Értem én, hogy ez egy első alkalom volt.. De legközelebb jobban is lehetne ezt kommunikálni. Vagy látott esetleg valaki erről több hírt?

Megjegyzések